32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Evo kako pravilno održavati bijele tenisice

IZVORavaz.ba

Bijela odjeća je zahtjevna za održavanje, ali i riskantna. A pogotovo bijela obuća. Bijele tenisice teško je održavati čistima. Tokom ljetnih mjeseci to nije toliko teško, no u jesen i zimu bijele tenisice brzo će se zaprljati.

Uklanjanje fleka
Fleke treba ukloniti što je prije moguće kako bi se izbjeglo upijanje u tkaninu tenisica. Može se napraviti kućna otopina za uklanjanje fleka koja se sastoji od vode i sode bikarbone. Trebate pažljivo utrljati otopinu na mrlju i nakon nekoliko minuta otopinu obrisati vlažnom krpom. Za tvrđe fleke ponovite postupak.

Prije nego što ih krenete čistiti, dobro je malo udariti cipelama. To će omogućiti da blato i nečistoće prirodno otpadnu. Ova tehnika pomoći će vam osloboditi cipele od viška prljavštine ili prašine prije nego ih krenete čistiti.

Koristite četkicu za zube
Četkice za zube obično se koriste za čišćenje, kako bi se očistila ona mjesta koja nisu toliko pristupačna. Uzmite staru četkicu za zube ili krpu koju možete ‘uništiti’. Pomiješajte toplu vodu i sapun te pazite da nježno ribate. Korištenjem četkice za zube moći ćete doći do onih teško dostupnih mjesta.

Korištenjem četkice za zube moći ćete doći do onih teško dostupnih mjesta

Uklonite vezice
Vezice će se trebati isto oprati. Skinite vezice i natopite ih u toploj vodi s nekim deterdžentom ili otopinom za uklanjanje mrlja. Uklanjanje vezica također će vam pomoći da malo bolje očistite ostatak cipele, jer ćete moći doći do svih uglova.

Pravilno ih pospremite
Nema smisla truditi se oko čišćenja cipela ako ćete ih poslije jednostavno ubaciti u ormar s drugim blatnjavim cipelama. Ako ih pravilno skladištite, vaše će tenisice duže biti bijele. Prašina, vlaga i ostala nečistoća u kućanstvu mogu prouzročiti promjenu boje. Originalna kutija u kojoj su došle poslužit će kao dobro rješenje za pohranu.

Patike je poželjno čuvati u kutiji

Izbjegavajte mašinu za veš
Mnogi ljudi pogriješe bacajući svoje tenisice u mašinu za veš. Iako je ovo jednostavan način čišćenja, zapravo može oštetiti materijal. Izbjegavajte mašinu za veš i držite se starog dobrog ručnog čišćenja.

Pazite da tenisice pretjerano ne čistite jer to može prouzrokovati propadanje materijala i bijela će boja početi blijedjeti, piše Mirror.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se