Naslovnica MAGAZIN Evo koji preparati se nalaze na crnoj listi dermatologa Niko ne zna...

Evo koji preparati se nalaze na crnoj listi dermatologa Niko ne zna više o koži od njih, od onoga što je najbolje, ali i najgore za kožu. Evo koji se preparati nalaze na crnoj listi dermatologa jer njihovi sastojci izazivaju veću štetu nego korist:. Pročitajte više na:

0

1. Proizvodi s vještačkim mirisom

Na sastavu preparata je označeno samo kao miris (fragrance), ali vještačkii mirisi mogu prouzrokovati iritaciju kože i imati nuspojave zbog aditiva koje sadrže (poput ftalata). Zbog ovoga, dermatolozi izbjegavaju kozmetiku s vještačkim mirisima i umjesto toga biraju onu s eteričnim uljima i biljnim ekstraktima jer ne samo da su sigurniji, već imaju i blagotvorne učinke za kožu.

2. Proizvodi s alkoholom

Imamo vijest za vas: alkohol je sastojak većine kozmetičkih proizvoda – kako onih za negu kose, tako i parfema, ali i onih za njegu kože. Zapravo, baš on može biti uzrok zbog kojeg vam je koža suha, peruta se i izgleda sivkasto. Zato morate paziti kako ćete popraviti štetu na koži pa bi bilo dobro da koristite serume i hidratantne kreme sa sastojcima koji će poništiti djelovanje alkohola iz preparata. Potražite kozmetiku koja sadrži antioksidanse, ceramide, peptide, hijaluronsku kiseli

3. Preparati s limunovim uljem

Nisu svi prirodni sastojci dobri za svaku kožu. Dermatolozi ne vole da koriste preparate s limunovim uljem jer mogu jako iritirati kožu, a kad se izloži suncu, može izazvati snažne reakcije, i podstaći stvaranje hiperpigmentacije.

4. Uradi sama serume s vitaminom C

Mnoge blogerke su se hvalile kućnim serumom s vitaminom C koji bi pravile od izmrvljene tablete ovog moćnog vitamina, ali najveći problem je što ovakav oblik vitamina C teško penetrira u kožu. Vitamin C je dokazano sjajan za kožu jer podstiče proizvodnju kolagena, ali samo ako je u formuli koja će ga dovesti do ćelija kože. Ako nanosite tabletu vitamina C na kožu, ona neće prodrijeti u dublje slojeve, već će ostati na površini kože i iritirati je pošto vitamin C brzo oksidira i umjesto da koristi, pravit će štetu na koži.

5. Sredstva za samotamnjenje

Ona stvaraju hemijsku reakciju u koži za koju se još ne zna kakve ima dugoročne posljedice. Zato bi bilo najljepše prigrliti prirodnu boju svog tena i eventualno, za neke važnije događaje, nanijeti neki puder ili bronzer na kritična mjesta.