22.4 C
Bihać
Utorak, 28 Septembra, 2021

Evo koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

BUDUĆI da je to prvo što radite ujutro i posljednje što radite navečer, obično perete zube kad ste najpospaniji. Stoga ne čudi što dlačice na vašoj četkici za zube izgledaju pomalo otrcano. Istina je da biste, ako predugo ne promijenite četkicu za zube, u konačnici mogli ugroziti svoje zdravlje. Pa, koliko često biste ih trebali mijenjati?

Idealno bi bilo da četkicu za zube zamijenite svakih šest do osam sedmica.

Stomatologinja Poonam Jain je rekla za Best Life da bi oni koji vrše veći pritisak tijekom četkanja trebali razmisliti o tome da još češće zamijene četkicu za zube.

Ili kad primijetite da dlake izgledaju pohabano.

Jednom kad se dlačice četkice počnu trošiti, trebate ih zamijeniti, čak i ako još uvijek nije prošlo preporučenih šest tjedana. Kad se dlačice počnu trošiti, to “može dovesti do povećane traume tkiva desni i smanjene učinkovitosti četkanja”, kaže suosnivačica Spotlight Oral Carea, Vanessa Creaven.

“Najlonske dlačice na našim četkama osmišljene su tako da uklanjaju naslage sa zuba i ispod zubnog mesa. Također, poliraju caklinu naših zuba. S vremenom te dlačice postaju zakrivljene na rubovima, što ih čini manje učinkovitima”, objašnjava Jain.

U svakom slučaju, istu četkicu ne biste trebali koristiti duže od tri mjeseca.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da biste četkicu za zube trebali mijenjati najmanje svaka tri do četiri mjeseca, iako postoje iznimke.

Dulja upotreba iste četkice za zube ima ozbiljne posljedice.

Ako četku za zube ne mijenjate dovoljno često, mogli biste se izložiti riziku. Četkice za zube nakon isteka roka upotrebe “mogu sadržavati bakterije, što može dovesti do infekcije, a budući da dlačice nisu toliko učinkovite, može doći do nakupljanja naslaga, što rezultira karijesom i bolestima desni”, kaže Flora Stay.

Uzrok ovih bolesti i infekcija su “ostaci hrane koji se zadržavaju na dnu glave četkice, a koji mogu potaknuti razvoj bakterija ili gljivica”, kaže Jain.

I kad god ste bolesni, trebate novu četkicu za zube.

Četkicu za zube trebate zamijeniti kada god ste bolesni.

Ako ste “nedavno imali prehladu ili respiratornu infekciju, trebali biste odmah zamijeniti četkicu”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se