27.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 2 Avgusta, 2021

Evropa se zaključava uoči praznika

Evropa pooštrava mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a uoči božićnih i novogodišnjih praznika evropske zemlje pooštravaju već postojeće restriktivne mjere, prenosi Tanjug.

Njemačka je u ponoć ušla u potpuni lockdown, a Francuska dosadašnji lockdown zamjenjuje policijskim satom.

Mjere će trajati u Njemačkoj do 10. januara i u tom periodu će raditi samo esencijalne prodavnice poput supermarketa i apoteka, kao i banke.

Škole će, također, biti zatvorene tokom tog perioda, a od poslodavaca će se tražiti da zatvore preduzeća ili da njihovi zaposleni rade od kuće.

Za Božić lagano popuštanje
Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti u nečiju kuću dođu najviše četiri osobe i to iz najužeg porodičnog kruga, a koje ne pripadaju jednom domaćinstvu, prenosi Deutsche Welle.

Za doček Nove godine bit će na snazi zabrana okupljanja.

Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama: minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Ove godine pevanje nije dozvoljeno. Pravila se također odnose na sinagoge i džamije.

U Francuskoj će policijski čas važiti od 20 sati uvečer do šest ujutru, kada ljudi neće moći bez dozvole da izađu iz kuća.

Reklama

Izuzetak će biti Badnja večer ali će pravilo važiti za doček Nove godine, piše BBC.

Barovi i restorani biće zatvoreni barem do 20. januara.

Izbjegavati neodgovorno okupaljnje
Nove mjere “zaključavanja” koje, između ostalog, podrazumijevaju zatvaranje škola i prodavnica na najmanje pet sedmica, donijete su i u Holandiji.

Škole, prodavnice koje nisu od vitalnog značaja, muzeji, teretane, pozorišta i frizerski saloni zatvoreni su od ponoći do 19. januara. Restrikcije će biti ublažene oko Božića kada će holandska domaćinstva moći da ugoste tri umjesto dva gosta.

Italijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je građane da izbjegavaju “neodgovorno” okupljanje tokom praznika i najavio moguće pooštravanje mjera u tom periodu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se