21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Fazlić: Nismo dobili ni marku finansijske pomoći Vlade Austrije za smještaj migranata

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sastao se danas sa zastupnicom u austrijskom parlamentu Ewom Ernst, a tema razgovora bila je trenutna migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona.

“Ja ne vodim računa o tuđem novcu i onaj ko je poslao pomoć, treba da brine o tome gdje je novac poslan i kako je potrošen. Grad Bihać nije dobio niti jednu marku i nije direktno učestvovao u njegovom trošenju. Mi smo u prethodnom periodu tek realizirali neke komunalne projekte, ali u saradnji sa Evropskom komisijom, te ambasadama Švedske i Velike Britanije” kazao je Fazlić.

Predstavnica austrijskog parlamenta Ewa Ernst – Dziedzic isti odgovor dobila je i od predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona.

“Zanima me gdje je i kako je potrošen novac austrijske vlade, s obzirom da je za vrijeme krize u kampu ‘Lipa’ poslano milion eura pomoći. U razgovoru s gradonačelnikom Fazlićem i kantonalnim premijerom Ružnićem saznala sam da ovdašnja lokalna i kantonalna vlast nisu ni vidjeli taj novac” kaže Ernst – Dziedzic.

Kako je dodala, činjenica je da se to sve treba malo bolje provjeriti i istražiti, “jer je očito da ga zvanične institucije u BiH nisu ni dobile, ni trošile”,

Zastupnica u austrijskom parlamentu obišla je i prihvatne kampove “Lipa” i “Borići”, te se informisala o svim trenutnim i dešavanjima iz prethodnog perioda kada je u pitanju situacija sa migrantima i izbjeglicama u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se