Fazlić: Očajni smo, bojimo se da ne padne mrtva glava!

IZVORAvaz.ba

Potvrdio je ovo gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. On kaže da je sramotno da je Grad Bihać prepušten sam sebi kada je u pitanju rješavanja problema koje imaju sa svakodnevnim priljevom migranata.

Vlada strah

– Državne institucije nisu učinile apsolutno ništa da nam pomognu. Naše su ulice preplavljene ljudima za koje ne znamo ni ko su ni šta su. Mi smo već u stanju nekakvog očaja. Uporno to ponavljam, ali niko nas ne želi čuti. Zato ćemo sačekati sedam dana i, ako se ništa ne počne rješavati, dolazimo u Sarajevo i otvoreno kažem, vršit ćemo pritisak da nadležni konačno počnu raditi svoj posao, kazao je Fazlić za Avaz.

On ističe da je u Bihaću u ovom trenutku najmanje 1.500 migranata te da je za Bajram podijeljeno više od 1.050 obroka migrantima, što govori o njihovom broju u tom gradu. Većina migranata mahom boravi na otvorenom, na ulicama, u parkovima… Na tim javnim površinama oni lože vatru, peru veš, a Fazlić kaže da mora priznati da zbog toga što se ne zna ni ko su ti ljudi, u gradu vlada i atmosfera nesigurnosti, pa čak i straha.

Na sve ove probleme, kaže Fazlić, on te nadležni zvaničnici USK ukazali su na sastanku u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću (SDA), premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) te državnim ministrima sigurnosti i ljudskih prava i izbjeglica Draganu Mektiću (SDS) i Semihi Borovac (SDA).

Trpimo štetu

– Njihov odgovor na sve to bio je da je „to problem cijele države“. Pitao sam, kad je to problem države i kad su migracije u nadležnosti države, zašto se onda niko ne bavi time – pita se Fazlić.

Kaže da im je prije mjesec u Sarajevu obećano da „u ponedjeljak“ dolaze nadležni za „Agrokomerc“ da razmotre tu lokaciju kao mogući migrantski centar, ali do danas se nisu pojavili.

– Iskreno, bojim se da situacija ne eskalira. Strahujem da ne dođe do toga da ovdje neko nekoga dirne, past će mrtva glava i onda je gotovo. A mi ćemo se ubjeđivati ko je kriv. Zato ćemo se, ako i ovaj posljednji vapaj i apeli ne budu imali odjeka kod nadležnih, zaputiti u Sarajevo – najavljuje Fazlić.

Termokamere i oprema

Fazlić kaže da je razočaran saznanjem da je ministar Mektić tek jučer pokrenuo priču o nabavci termokamera i druge opreme za otkrivanje ilegalnih migranata na granici.

– Pa, to je davno trebalo učiniti, ne tek sada. Bojim se da uz ovakav odnos vlasti svi migranti iz Grčke i Srbije ne dođu u BiH – navodi Fazlić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se