FBiH sutra dobiva novih 12 kilometara autoputa

Jedna od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C bit će otvorena, simbolično, na Dan državnosti BiH

IZVORavaz.ba

Kompanija „Autoceste Federacije BiH“, s Adnanom Terzićem na čelu, pri kraju je s radovima na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C. Potvrđeno nam je to i iz „Autocesta FBiH“.

Sve po planu
To znači da će Federacija novih 12 kilometara autoputa dobiti, simbolično, sutra, 25. novembra – na Dan državnosti BiH.

Iz ove državne kompanije nam je rečeno da za sada sve ide po planu.

Ova dionica je kompletno asfaltirana i trenutno se radi na ušminkavanju terena. Proteklu godinu na ovoj dionici radilo je na stotine radnika, a ono što je specifično je to da rad nisu prekidali ni za vrijeme pandemije koronavirusa i visokih temperatura.

Brojna klizišta
Od početka gradnje Zenička zaobilaznica, koja je duga 12 kilometara, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C, i to uglavnom zbog karakteristika terena, velikog broja klizišta i podzemnih voda. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – tunel ”Zenica”.

Aktivna gradilišta
Osim radova na izgradnji Zeničke zaobilaznice, aktivna su i gradilišta na dionici Poprikuše – Zenica sjever, poddionice Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca. Lani je završena poddionica Drivuša – Klopče, koja je duga 2,2 kilometra, a najzahtjevniji objekti na poddionici su bili most Drivuša i vijadukt Perin Han.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se