12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

FBiH sutra dobiva novih 12 kilometara autoputa

Jedna od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C bit će otvorena, simbolično, na Dan državnosti BiH

IZVORavaz.ba

Kompanija „Autoceste Federacije BiH“, s Adnanom Terzićem na čelu, pri kraju je s radovima na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C. Potvrđeno nam je to i iz „Autocesta FBiH“.

Sve po planu
To znači da će Federacija novih 12 kilometara autoputa dobiti, simbolično, sutra, 25. novembra – na Dan državnosti BiH.

Iz ove državne kompanije nam je rečeno da za sada sve ide po planu.

Ova dionica je kompletno asfaltirana i trenutno se radi na ušminkavanju terena. Proteklu godinu na ovoj dionici radilo je na stotine radnika, a ono što je specifično je to da rad nisu prekidali ni za vrijeme pandemije koronavirusa i visokih temperatura.

Brojna klizišta
Od početka gradnje Zenička zaobilaznica, koja je duga 12 kilometara, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C, i to uglavnom zbog karakteristika terena, velikog broja klizišta i podzemnih voda. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – tunel ”Zenica”.

Aktivna gradilišta
Osim radova na izgradnji Zeničke zaobilaznice, aktivna su i gradilišta na dionici Poprikuše – Zenica sjever, poddionice Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca. Lani je završena poddionica Drivuša – Klopče, koja je duga 2,2 kilometra, a najzahtjevniji objekti na poddionici su bili most Drivuša i vijadukt Perin Han.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se