16 C
Bihać
Petak, 6 Avgusta, 2021

Federacija bi u vrijeme krize tri mjeseca mogla životariti

Nadvila se opasnost mjere privremenog finansiranja, upozorava Marić

IZVORavaz.ba

Federacija je u novu godinu ušla bez usvojenog budžeta, čime su dovedeni u pitanje brojni procesi od ključne važnosti, poput pomoći privredi uzdrmanoj pandemijom koronavirusa i aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Jer, jedan od uvjeta da BiH dobije kredit MMF-a jeste usvojen budžet na nivou entiteta.

Veća šteta
Za narednu sedmicu je zakazan nastavak sjednice Doma naroda FBiH koja je prekinuta 30. decembra prije izjašnjavanje o predloženom budžetu za 2021. godinu. Na toj sjednici budžet u iznosu od oko 5,5 milijardi KM nije usvojen, jer nije postojala dovoljna parlamentarna većina. Međutim, pitanje je hoće li većina postojati i na narednoj sjednici ovog doma.

Šef Kluba Bošnjaka Doma naroda Jasmin Duvnjak (SDA) očekuje da će delegati pokazati političku zrelost i odgovornost prema trenutku, te podržati donošenje budžeta.

U ovoj situaciji (pandemija, migrantska kriza, posljedice zemljotresa u USK i dr.) bilo kakav politički avanturizam doveo bi u pitanje funkcioniranje FBiH i izvršavanje obaveza prema zdravstvenom sektoru, socijalnim i boračkim kategorijama, prema penzionerima, privredi i poljoprivredi, kantonima i općinama koji očekuju važnu finansijsku podršku sa nivoa Federacije. Sve u svemu, nije vrijeme za političke igrice i nadmudrivanja koja bi mogla najviše štete donijeti građanima – ističe Duvnjak.

S druge strane, delegat Zvonko Marić (SBB) upozorava da se nadvila opasnost mjere privremenog finansiranja do 31. marta, što je, tvrdi, samo životarenje.

Nema kapitalnih projekata. Nema ništa. To je veliki rizik. Mi u SBB-u razmišljamo na način šta će biti veća šteta, glasati za budžet ili ne. Principijelno ne bismo trebali glasati, ali s druge strane navodi nas mogućnost da smo potpuno dobronamjerni, da, ipak, otvorimo neku šansu, ali s tim da odmah krenemo u rebalans budžeta – ističe Marić.

Kreditno zaduženje
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže za „Avaz“ da je, što se tiče samog budžeta, očito da je on u značajnoj mjeri programiran na osnovu kreditnog zaduženja.

Ako bi se išlo na privremeno finansiranje, onda bi se u tom prvom periodu od prva tri mjeseca finansirali samo izdaci koji su bili u rangu prošlogodišnjih. Tako da se ne bi moglo pomagati privredi. U tom smjeru bi mogla biti opasnost – pojašnjava Hadžić.

Više putovanja, više plaće
– Iznio sam niz zamjerki na budžet. Prva se odnosi na izdvojenih 107 miliona KM za kancelarijski materijal. Zamislite i stavku od 2,8 miliona KM za putne troškove u vrijeme pandemije. Kao i to da će biti drastično povećane plaće u kabinetima dva potpredsjednika FBiH, Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), sa 389.000 na 520.000 KM, odnosno sa 381.000 na 518.000 KM – ističe Marić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se