28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Federalne vlasti ne štede: Na službena vozila spiskaju 10 miliona KM godišnje!?

IZVORavaz.ba

Više od 1.100 službenih automobila je na nivou Federacije u ovom trenutku! Ovaj frapantni podatak iznesen je na prošlosedmičnom javnom saslušanju koje je organizirala Komisija za reviziju Parlamenta FBiH. Potvrdio nam je to zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović.

Odgovor Vlade
Dodaje da ovo nije precizan niti konačan broj jer ćemo, tek kada dobije odgovore iz Vlade FBiH, vidjeti koje institucije i preduzeća će biti obuhvaćeni konačnim spiskom.

– Porezna uprava, Uprava za inspekcijske poslove, Civilna zaštita i nekoliko drugih velikih organa opravdano raspolažu većim brojem, uglavnom, obilježenih vozila. Ali isto tako ima desetine institucija, ustanova, agencija, fondova s nepoznatim brojem vozila. Službena vozila javnih preduzeća, vjerovatno, ne ulaze u ovaj zbir, a to su stotine vozila, zatim pravosudne institucije… Nenormalno je da nema precizne evidencije, javnog registra, niti obilježavanja ovog tipa pokretne javne imovine – smatra Arapović.

Arapović: Napraviti registar

Ističe da luksuzna službena vozila ne koriste službenici, već uglavnom imenovani rukovodioci, kojima je to propisana privilegija koju dobiju zajedno s foteljom.

– Ako ima samo hiljadu vozila, a ispostavit će se da ih ima mnogo više, njihovo osnovno održavanje, registracija, osiguranje i gorivo ne mogu koštati manje od 3-4 hiljade KM godišnje. Puta hiljadu vozila, to je 3-4 miliona tekućih troškova. Redovno obnavljanje voznog parka godišnje košta još najmanje toliko, što nas dovodi do cifre od blizu 10 miliona KM godišnje potrošenih na službene aute – naglasio je Arapović.

Pitanje prioriteta
S druge strane, Arapović upozorava da se životi djece spašavaju humanitarnim brojevima i donacijama, jer u budžetu, navodno, nema novca.

– Ima novca, samo je pitanje prioriteta. Odgovor na zastupničku inicijativu je poslovnička, odnosno ustavna obaveza Vlade FBiH. Ignoriranje bi značilo saučesništvo i zaštitu javašluka. Vjerujem da će Vlada prihvatiti inicijativu te u narednih 60 dana napraviti i registar službenih vozila i obavezno obilježavanje istih vidljivim naljepnicama. Uvjeren sam da će se time troškovi prepoloviti, odgovornost udvostručiti, a povjerenje građana u pravnu državu poboljšati – zaključio je Arapović.

Voze se luksuzni terenci
– Javio mi se niz uposlenika javnih institucija i preduzeća da skrenu pažnju na vozila koja su plaćena i više od 100 hiljada KM, da pojedini direktori administrativnih organa voze službene terence Touareg, Tiguan, Rav, Q7, da neki imaju dva ili više službenih vozila i isto toliko vozača, da većina tih vozila uopće nije obilježena, da se koriste 24 sata sedam dana u sedmici, na godišnjim odmorima… Potpuna samovolja i javašluk u ovim teškim vremenima, što se mora promijeniti – istakao je Arapović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se