13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Federalni parlament danas o novom zakonu o policijskim službenicima

IZVORavaz.ba

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi na sjednici trebalo da razmatra novi zakon o policijskim službenicima Federacije BiH.

Jedna od novina u Prijedlogu zakona u odnosu na važeći zakon je utvrđena obaveza za policijske službenike da se podvrgnu periodičnom zdravstvenom pregledu koji organizuje Federalna uprava policije. Na ovaj način bio bi osiguran raspored policijskog službenika na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju.

Po skraćenom postupku predviđeno je izjašnjavanje o izmjeni Zakona o doprinosima, kojom se treba produžiti rok do 31. decembra 2022. godine za primjenu člana 20a, a koji se odnosi na plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini proizvod prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH predložio je donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa kako bi se izbjegao pravni vakum u djelovanju ovog zakona poznatijeg kao ‘korona zakona’.

Osim navedenog poslanici će se izjašnjavati o izmjenama i dopunama Zakon o poljoprivrednim savjetodavnim službama, koje je predložila Vlada Federacije BiH, a kojim se uređuje donošenje srednjoročnog i godišnjeg programa rada javne poljoprivredne savjetodavne službe u Federaciji BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se