Naslovnica BiH / EU Federica Mogherini domaćin radne večere sa partnerima zapadnog Balkana

Federica Mogherini domaćin radne večere sa partnerima zapadnog Balkana

0
epa04380503 Outgoing Italian Foreign Minister and incoming EU Foreign Policy chief Federica Mogherini attends a hearing by European parliament foreign affairs in Brussels, Belgium, 02 September 2014. Leaders of the European Union's member states on 30 August 2014 appointed Italian Foreign Minister Federica Mogherini as new Foreign Policy chief. EPA/OLIVIER HOSLET

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, u utorak je upriličila radnu večeru sa čelnicima partnera sa zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razmijenili su svoja viđenja odnosa između EU i zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji. Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog vijeća o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regije.

U ovom kontekstu, visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Također su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove. Partneri sa zapadnog Balkana potvrdili su svoje snažno opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.