21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

FIFA zadaje udarac, ko bude igrao Superligu bogatih klubova, neće moći na Svjetsko prvenstvo

IZVORavaz.ba

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i njene kontinentalne konfederacije su postigle sporazum – nikakve evropske Superlige neće biti ako se oni pitaju. U suprotnom, svi koji bi učestvovali u novom zatvorenom takmičenju bogatih klubova, trpili bi posljedice.

U četvrtak su zajedničko saopćenje izdali predsjednici FIFA i šest konfederacija koje organiziraju fudbal na kontinentalnom nivou u kojem se jasno tvrdi – nikakvo novo zatvoreno fudbalsko takmičenje neće imati podršku ovih organizacija.

Nakon vesti da bi brojni najbogatiji evropski klubovi mogli da osnuju svoje takmičenje zatvorenog tipa, po ugledu na NBA i Euroligu u košarci, najviša fudbalska tijela riješila su da uzvrate udarac.

– U svjetlu nedavnih medijskih nagađanja u vezi sa stvaranjem zatvorene evropske Superlige od strane nekih evropskih klubova, FIFA i njenih šest konfederacija (AFC, CAF, Konkakaf, KONMEBOL, OFC i UEFA) još jednom žele da naglase da takvo takmičenje ne bi bilo priznato od strane FIFA ili njenih konfederacija. Bilo koji klub ili igrač koji bi bio dio takvog takmičenja kao posljedicu bi imao da ne bi mogao učestvovati u bilo kojem takmičenju organiziranom od strane FIFA-e ili njenih pripadajućih konfederacija – stoji u saopćenju.

To znači da u slučaju postojanja nekakve evropske Superlige, svi fudbaleri koji učestvuju u tom takmičenju ne bi mogli nikada zaigrati za svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu ili kontinentalnim takmičenjima, dok bi svi ti klubovi bili izbačeni iz kontinentalnih klupskih takmičenja – Lige prvaka, Lige Evrope, Lige konfederacija…

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se