Finansijska blokada javnih preduzeća u Ključu

U posljednje vrijeme ključku javnost „potresaju“ informacije o finansijskoj blokadi javnih preduzeća, prvo „UKUS-a“, nakon čega je i Radio Ključ došao u istu situaciju.  Za danas je sazvana tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena stanju u Javnom preduzeću „UKUS“ Ključ. Povodom novonastale situacije smatramo da je trenutna lokalna vlast dužna građanima mnoga objašnjenja. Bilo je za očekivati da će aktuelna vlast predvođena načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća bježati od odgovornosti za trenutno stanje, ali smo iznenađeni ovakvom količinom neozbiljne argumentacije i konstantnog ponavljanja da je za blokadu preduzeća kriv neko drugi, a da oni zadnjih 5 godina pokušavaju stabilizirati stanje. SDA Ključ ne spori da su prve tužbe podnesene 2009. godine, ali smo sigurni da su građani 2012. godine izabrali novu vlast uvjereni da će biti bolja od prethodne i popraviti cjelokupno stanje u Ključu, uključujući i javna preduzeća.

Danas ta vlast priznaje da nije bolja od prethodne, priznaje da nije poduzela ništa konkretno proteklih 5 godina kako bi spriječila da dođe do finansijskih blokada, i što je najopasnije priznaje da nema ideje šta da uradi. Dok su našim uposlenicima na Radio Ključu zadnji doprinosi uplaćeni prije 7 mjeseci, zadnja plata prije 6 mjeseci, a zadnji topli obrok prije 10 mjeseci, Općina za kupovinu novih vozila izdvaja preko 50 000 KM, a nema dovoljno sredstava da našoj jedinoj medijskoj kući realizuje budžetom stvorene obaveze.

Svjedoci smo da se vlast pokušava ograditi od problema i stvoriti utisak da Općina nema nikakvog udjela u odlučivanju i upravljanju javnim preduzećima. Građani moraju znati da općinski načelnik najdirektnije učestvuje u imenovanju upravljačkih struktura javnih preduzeća( Skupštine i Nadzornog odbora) i nedvosmislena je njegova odgovornost za teško i nepredvidivo stanje u ovom trenutku.

Naše kritike i sugestije su dobronamjerne i želimo kroz instituciju Općinskog vijeća doprinijeti stabilizaciji stanja u ovim preduzećima, i shodno tome smatramo da kapaciteti OV Ključ moraju biti stavljeni snažnije u funkciju. Zastupamo stav da sva buduća imenovanja, kadrovska rješenja, zapošljavanja i potencijalno nove sistematizacije u javnim preduzećima i ustanovama u Ključu moraju biti tretirana kroz rasprave na Općinskom vijeću i da bez političkog konsenzusa u ovom tijelu ne idemo ni u kakve poteze u budućnosti kad je ova oblast u pitanju. Vlast bez kontrole je kao vozilo bez kočnica, nikad se ne zna u koji zid može udariti. Općina Ključ nažalost svakodnevno udara u zidove i svi imamo odgovornost da to spriječimo.

 

Ključ, 18.4.2017. godine                                          Predsjednik Povjereništva SDA Ključ

Musić Jasmin

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se