Fizički rad umjesto zatvorske robije

Nikola Findrik, ministar pravosuđa u Vladi USK, kaže da su u proteklih šest godina, od kada je započela primjena ove vrste sankcije u USK, izrečene ukupno 232 ovakve presude, od čega je preko 90 posto uspješno realizirano.

Findrik kaže kako ovu krivičnu sankciju izriče sud uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica, koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine, zamjene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi. Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove alternativne sankcije, koja je, kako je istakao, već polučila željeni vaspitni i društveni efekat.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečene ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju, te sličnim djelima.

Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore sa više od 20 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, gdje oni obavljaju uglavnom fizičke poslove. Findrik je istakao kako nisu zanemarive ni finansijske uštede koje se na ovakav način ostvaruju, ako se ima u vidu da jedan zatvorski dan po osuđeniku košta oko 30 maraka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se