FOTO: Održana javna rasprava o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) održana prva u nizu prezentacija i javna rasprava o prednacrtu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.

Cilj prezentacije i javne rasprave oprednacrtu sporazuma je da se utvrde jasni principi i prioriteti u saradnji vlasti i nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, koji bi rezultirali većim učešćem građana i nevladinih organizacija u procesima aktivnog kreiranja i primjene javnih politika.

Prilikom prezentacije sporazuma ministar pravde BiH, Josip Grubeša je izjavio: «Ministarstvo pravde BiH je u proteklom periodu uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Kruna tih napora je aplikacija e-konsultacije putem koje građani aktivno i direktno učestvuju u izradi zakona na državnom nivou. Cilj nam je što je više mogućeuključiti nevladin sektor i građane u kreiranje zakona, jer se zakoni ne donose zbog političara,već zbog građana».

«Zbog značaja sporazuma kojim se utvrđuju temelji buduće saradnje organizacija civilnog društva sa institucijama Vijeća ministara BiH, smatramo da je izuzetno važno da utičemo na definiranje teksta sporazuma, kao i da nadziremo, odnosno učestvujemo u procesu njegove primjene», dodao je Slaviša Prorok, projekt menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Organizatori događaja su bili Ministarstvo pravde BiH, CPCD i predstavnici projekta «Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom» (CBGI) koji finansira Evropska unija.

«Funkcionalni dijalog sa civilnim društvom i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. Današnja prezentacija i javna rasprava predstavlja konkretan primjer kako institucije BiH vode aktivan i funkcionalan dijalog sa civilnim društvom», zaključio je Goran Žeravčić, vođa tima CBGI projekta.

Prezentacije i javne rasprave o prednacrtuSporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH će se u narednom periodu također održati u Mostaru, Livnu, Banjaluci i Bijeljini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se