12.4 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

FUCZ: Blokira li Verlab upotrebu 100 respiratora iz Kine?

Federalna uprava civilne zaštite oglasila se danas saopćenjem koje se tiče nabavke 100 respiratora iz Kine.

“Svjesni teške situacije izazvane pandemijom COVID -19, imajući u vidu i probleme koji su se pojavili u proteklom periodu oko nabavke medicinske opreme neophodne za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima, Federalna uprava civilne zaštite koristi sve svoje kapacitete kako bi se zdravstvena oprema nabavljena preko FUCZ što prije stavila na raspolaganje zdravstvenim ustanovama”, navodi se u saopćenju.

Navode kako su uradili sve da bi se i 100 respiratora nabavljenih iz Kine u aprilu stavilo u funkciju.

“Zbog problema koji su se pojavili prilikom instaliranja i verifikacije u Goraždu i Sarajevu, sve uređaje je nakon toga ovlašteni serviser provjerio u servisu gdje je utvrđeno da se nije radilo o sistemskoj grešci već manjim problemima na nekoliko uređaja koji su otklonjeni. Ispravnost uređaja je dokazana i jučerašnjim instaliranjem 18 respiratora u Kliničkom centru univerziteta u Tuzli, nakon čega su serviseri direktoru UKC Tuzla u Tuzli uručili certifikat kojim se potvrđuje ispravnost ovih uređaja i njihova bezbjednost za upotrebu u medicinske svrhe”, pojašnjavaju iz FUZC-a.

Kako je saopćeno, zbog “nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika”.

“S ciljem što bržeg stavljanja respiratora u upotrebu, imajući na umu povećanje broja oboljelih, FUCZ je osigurao da serviseri ‘Dre Medical’ d.o.o. instaliraju i 16 respiratora, iz Kine, u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevo. Nažalost, ni ovih 16 respiratora trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji. Imajući u vidu sve navedeno, kao i to da pojedini mediji ne odustaju od objavljivanja netačnih informacija izazivajući time dodatno uznemiravanje javnosti, pa čak i predstavnici Verlaba, želimo informisati javnost da ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima”, navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Navode da će nastaviti raditi sve kako bi “u ovim teškim vremenima bili maksimalno na usluzi građanima Federacije BiH”.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se