FUP ispitao ministra saobraćaja KS Muju Fišu i bivšeg upravnika GRAS-a Harisa Gušića

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba i jedne pravne osobe, a vezana je za izbjegavanje postupka javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin od odgovornih osoba u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS Sarajevo od firme privrednog društva Junuzović kopex Lukavac tokom 2017. godine sa ciljem pribavljanja imovinske koristi prodavcu od više stotina hiljada maraka, pri ćemu su korištena dodijeljena budžetska sredstva Kantona Sarajevo, iz kojih je i ostvarena ova korist.

Također, istraga se vezuje i za pokušaj da se na isti način i s istim ciljem pribavljanja takve koristi provede i nabavka 25 minibus vozila u GRAS-u, od iste firme i po sličnoj matrici poslovanja.

Istraga je otvorena protiv Muje Fiše, u tom periodu ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića-advokata i edukatora za javne nabavke, te protiv Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex Lukavac. Također, istraga je otvorena i protiv pravne osobe Junuzović kopex Lukavac.

Po nalogu Tužilaštva pripadnici Federalne uprave policije su danas osumnjičene pozvali na ispitivanje i kriminalističku obradu.

Postoje osnovi sumnje da je Fišo, kao ministar saobraćaja u Vladi KS, udružio grupu ljudi, u kojoj su bili i spomenuti kao članovi, te su po prethodnom dogovoru, suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima KJKP GRAS Sarajevo, u postupku nabavke autobusa zloupotrijebili svoje službene ovlasti ili u slučaju određenih članova grupe svojim djelovanjem doprinijeli da se zloupotrijebe službene ovlasti, a kako bi se pribavila imovinska korist firmi Junuzović kopex.

Navedeno je da je, udruženim djelovanjem osumnjičenih, ovoj firmi pribavljena imovinska korist u većem iznosu, kao razlika između prodajne vrijednosti i nabavne cijene vozila, te da su pokušali prodajom i kupovinom minibus vozila ovoj firmi pribaviti također imovinsku korist u većem iznosu.

Oni su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti, dok je pravna osoba Junuzović kopex Lukavac osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se