Gdje su i šta rade igrači reprezentacije BiH koji su igrali kvalifikacije 1997. godine

Jedan od njih odigran je 1. septembra 1996. godine u Kalamati kada je bh. reprezentacija igrala svoj prvi kvalifikacioni susret za plasman na Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj.

Grčka je tada slavila uvjerljivih 3:0, a pobijedili su i godinu dana kasnije u Sarajevu s minimalnih 1:0, iako je naša reprezentacija bila ravnopravan protivnik.

Prve historijske kvalifikacije ostat će zapamćene i po uvjerljivoj pobjedi 3:0 protiv Danske na Koševu, a Zmajevi su na kraju završili na četvrtom mjestu u grupi s devet osvojenih bodova.

Generacija koja je tada prvi put igrala kvalifikacije u državnom dresu mnogima je bila jedna od omiljenih i oni stariji vjerovatno je znaju napamet.Skoro svi su ostali u fudbalu, a velika većina su treneri. Nažalost, jedan od njih nije među živima, a riječ je o Suvadu Katani koji je umro 8. januara 2005. u Sarajevu od posljedica srčanog udara u 36. godini života.

Godine 1997. kvalifikacije su igrali: Mirsad Dedić, Nermin Šabić, Senad Brkić, Bakir Beširević, Vedin Musić, Edin Ramčić, Suvad Katana, Murat Jašarević, Vlatko Glavaš, Elvir Baljić, Sejad Halilović, Elvir Bolić, Hasan Salihamidžić, Meho Kodro, Muhamed Konjić, Mirsad Hibić, Edin Mujčin, Senad Repuh, Enes Demirović, Elvedin Beganović, Pavo Dadić, Mirza Varešanović i Nedžad Žerić.

Istražili smo gdje su i šta danas rade pomenuti reprezentativci BiH.

Mirsad Dedić – Trener golmana u tuzlanskoj Slobodi. Jedno vrijeme trenirao je golmane u Al Asri.

Nermin Šabić – Pomoćni trener u stručnom štabu Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Ranije je bio trener u zeničkom Čeliku.

Senad Brkić – Trener u stručnom štabu zeničkog Čelika.Bakir Beširević – Trener omladinaca tuzlanske Slobode. Ranije je bio i trener oraškog Hajduka.

Vedin Musić – Nije otišao u trenerske vode. Igra povremeno humanitarne utakmice.

Edin Ramčić – Bavi se ugostiteljstvom u Gentu.

Suvad Katana – Umro 8. januara 2005. godine u Sarajevu.

Murat Jašarević – Uposlenik pošte u Njemačkoj.Vlatko Glavaš – Trenirao je Düsseldorf, Olimpic, Slobodu i Čelik, a bio je i u stručnom štabu reprezentacije BiH. Nakon što je bio politički aktivan, odlučan je da se vrati sportu.

Elvir Baljić – Pomoćni trener u stručnom štabu Alanyaspora. Ranije je vodio Karabukspor, a bio je i u stručnom štabu reprezentacije BiH.

Sejad Halilović – Prije devet godina počeo je trenirati omladince u zagrebačkom Dinamu, ali je 2014. godine okončao svoj posao nakon što mu je sin Alen prešao u Barcelonu.

Elvir Bolić – Bavi se ugostiteljstvom i poslovima u vezi s nekretninama.

Hasan Salihamidžić – Radi kao komentator na njemačkim televizijama i kao ambasador velikana Bayerna iz Minhena.Meho Kodro – Trener u švicarskom Servetteu. Ranije je bio u stručnom štabu Real Sociedada, u kojem je vodio omladince i B ekipu. Jedno vrijeme bio je trener FK Sarajevo.

Muhamed Konjić – Radio kao komentator na televiziji.

Mirsad Hibić – Povukao se iz javnog života nakon što je okačio kopačke o klin.

Edin Mujčin – Igra humanitarne utakmice veterana.

Senad Repuh – Pomoćni trener u stručnom štabu FK Sarajevo.Enes Demirović – U menadžerskim je vodama.

Elvedin Beganović – Trener u kakanjskom Rudaru. Prethodno je vodio Mladost, Čelik i Travnik.

Pavo Dadić – Nije otišao u trenerske vode.

Mirza Varešanović – Selektor olimpijske reprezentacije BiH. Ranije je vodio Olimpic, Velež i Sarajevo.

Nedžad Žerić – Trener bihaćkog Jedinstva. Ranije je vodio Podgrmeč iz Sanskog Mosta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se