31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

General Folkestad: NATO vrata ostaju otvorena za BiH, a BiH odlučuje hoće li ući

Održana je inauguralna sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine, kojom predsjedava zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić. On je izjavio da će temelj rada ovog tijela biti transparentnost.

“Temelj rada bit će transparentnost, kada se dokument usvoji i proslijedi na Vijeće ministara – on bi trebao biti dostupan javnosti. Bit će uključene i institucije koje rade u Povjerenstvu za saradnju s NATO-om. Transparentnost je ono što će nas voditi”, rekao je Brkić.

On je dodao i to da u radu ne očekuju blokade, te da tu postoji odredbe da se mora imati glas jednog člana iz reda svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Komandant NATO štaba u Sarajevu, general Ericom Folkestad, izjavio je da će ova Komisija biti ta koja će odlučivati koje su to oblasti saradnje BiH i NATO-a, a svih 30 partnera NATO-a će tu pomoći.

“Partneri su ti koji odlučuju kakvi će odnosi biit. Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH, a samo BiH može odlučiti hoće li ući”, poručio je Folkestad.

“Važno je da NATO i BiH imaju odnose, jer se nijedna zemlja sama ne može suprotstaviti sigurnosnim izazovima današnjice, pandemijom, migrantskom krizom, elementarnim nepogodama i organizovanim kriminalom”.

“Zajedno smo jači”, poručio je Folkestad.

Njegova poruka je i to da je vrlo važno da vlasti nastave reforme institucija, reforme koje će BiH učiniti sposobnijom zemljom, koja će odgovoriti na prijetnje.

“Ove stvari su benefiti i za Oružane snage BiH, za sve građane. Čekam da vidimo koji će to prioriteti za BiH biti u narednoj godini”, kazao je.

Iz NATO kontakt ambasade za BiH su poručili da će se iskustva iz BiH prenositi NATO centrali u Brisel, te je važno da se vidi šta BiH sve treba da uradi kada je u pitanju saradnja sa NATO-om.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se