25.5 C
Bihać
Utorak, 27 Jula, 2021

Gimnazija iz Bosanske Krupe dobila Mirovnu nagradu „Goran Bubalo“

Uprkos okolnostima pandemije Mreža za izgradnju mira i ove godine dodjeljuje svoju godišnju “Mirovnu nagradu”.

Na Međunarodnih dan ljudskih prava, objavili su imena dobitnika ovogodišnje “Mirovne nagrade”.

U znak sjećanja na ogromne zasluge velikog mirotvorca koji je preminuo u junu ove godine ,ova nagrada ubuduće će nositi ime Gorana Bubala.

U kategoriji škola stručni žiri je odlučio da Mirovna nagrada ove godine pripadne JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa” koja je formirana 1960. Godine te je jedna od 1800 škola širom svijeta i jedna od 18 škola iz BiH, stalna članica inicijative PASCH. To je mreža škola širom svijeta, gdje je učenje savršenog njemačkog jezika od posebnog značaja. Gimnazija u Bosanskoj Krupi je prepoznata škola koja poštuje i njeguje različitost. To je škola koja redovno učestvuje u projektima i takmičenjima na temu različitosti i tolerancije. Kroz PASCH Gimnazija u Bosanskoj Krupi je dobila moderne, multimedijske materijale za učenje i tehničku opremu, poput fono-laboratorija. Središnji ured za škole u inozemstvu , Goethe-institut, Njemačka služba za razmjenu škola i Služba pedagoške razmjene,dio su međunarodne zajednice učenja,pružanja podrške ovoj školi u osiguravanju visoke kvalitete nastave, zatim kroz programe razmjene učenika i program međunarodnih nagrada.

Mirovna nagrada za škole dodjeljuje se osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice.

U kategoriji pojedinac/aktivista odlučeno je da se Mirovna nagrada posthumno dodijeli preminulom kolegi Goranu Bubalu. Posebna nagrada/zahvalnica ove godine je dodijeljena vrtiću “Sunčani most” iz Mostara. U kategoriji kao pojedinac, nagradu je dobila i Zehida Bihorac Odobašić, iz Prve osnovne škole Velika Kladuša.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se