22.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Gljive protiv holesterola

IZVORavaz.ba

Konzumiranje samo 100 grama gljiva dnevno tokom jedne sedmice snižava nivo holesterola za 12 posto, pokazale su naučne studije. Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 grama putera dnevno povećala je holesterol za čak 14 posto. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 grama gljiva smanjila je holesterol za 4 posto. Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi.

Nutricionisti ih nazivaju i “šumskim mesom” jer, osim prijatnog ukusa i mirisa, posjeduju izuzetnu biološku vrijednost. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 posto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalij, i nešto manje kalcija, fosfora, željeza i magnezija. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C. Međutim, biološki su posebno vrijedne zbog bjelančevina i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da svježe gljive posjeduju dva posto bjelančevina, a sušene 22 posto.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se