Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Google planira ponuditi vijesti na dlanu Doba kada je manje bilo više...

Google planira ponuditi vijesti na dlanu Doba kada je manje bilo više gotovo je za Google. Kompanija koja je počela sa internet pretraživačem, a danas nudi nudi niz digitalnih usluga, najavila je da će njena početna stranica doživjeti redizajn - prvi od 1996. godine.

0

Promjena će biti radikalna i na stranici će uskoro moći da se pronađu vijesti i druge korisne informacije, piše The Guardian.

Googleove mobilne stranice ove sadržaje imaju još od 2012. godine, pa je sasvim razumljiv korak prema ujednačavanju desktop i mobilnog ekrana.

Kompanija je u srijedu najavila da će svoju početnu stranicu dodatno prilagoditi korisnicima pomoću tehnologije Google Now i naprednih algoritama za mašinsko učenje.

“Na stranici ćete moći da vidite sportske rezultate i video-snimke najboljih poteza, najnovije vijesti, zanimljive snimke, najnovija muzička izdanja, priče koje biste mogli da pročitate i još mnogo toga. Početna stranica zavisiće od vaše interakcije s Googleom i trendova iz cijelog sveta, ali i vaše uže geografske regije”,rekla je Šaši Takur, potpredsjednica za inženjerstvo u Googleu.

Korisnici će, također, moći da prate teme i vijesti iz filma, muzike, sporta i drugih tema direktno iz rezultata.

Google je već jednom pokušao da uvede ličnu dimenziju u svoj pretraživački servis u obliku iGoogle stranice. Ta usluga pokrenuta je 2005. godine, ali ukinuta je 2013. u novembru. Doduše, iGoogle je prikazivan samo onima koji su se prijavili na tu posebnu verziju Googleove početne stranice.

Google je rekao da će nove dodatke na početnoj stranici prvi dobiti korisnici SAD, i to odmah, a ostatak svijeta tokom sljedećih nekoliko nedjelja.