Goražde: Samo 300 metara od deponije smeća prisutni živa, olovo, mangan…

IZVORavaz.ba

Konstatovali smo da su na lokaciji Šišetski potok, nekih 300 metara ispod deponije, prisutna veoma velika odstupanja od maksimalno dozvoljenih granica. Pronađeni su živa, olovo, mangan, bakar… Sve ukazuje na to da imamo na tom području i pojačanu aktivnost bakterija, a vjerovatno su neke od njih i patogene. Vrlo su rizične, u području Šišetskog potoka, bilo kakve aktivnosti, pogotovo igra djece – kazao je Mithat Hadžiomerović, direktor KUIP BPK Goražde.

Inspekcija je u nekoliko navrata pokušavala zaustaviti odlaganje smeća na lokalitetu Šišeta, čak je i zatvarala i stavljala pačete na ulaznu kapiju, ali je postojanje deponije na ovoj lokaciji proglašeno javnim interesom. Nadležni inspektori u svom izvještaju navode kako trenutna situacija na ovoj lokaciji zahtijeva hitno poduzimanje odgovarajućih mjera na zaštiti zdravlja stanovništva i okoliša.

Iz općine Goražde su najavljivali da će odlaganje smeća na Šišetima prestati izgradnjom deponije na lokaciji Trešnjica. Na Dan općine i BPK Goražde, u septembru prošle godine, potpisan je čak i ugovor o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom na Trešnjici. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća tada je pompezno najavljena investicija od 43 miliona KM. Do danas radovi ne samo da nisu počeli već ih nema ni u najavama.

Povodom zabrinjavajućih nalaza inspektora u zgradi Vlade BPK Goražde organiziran je sastanak predstavnika svih nadležnih institucija – resornih ministarstava, Uprave za inspekcijske poslove, općine Goražde, Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde i JKP „6. mart“. Sastanak je iniciralo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu BPK Goražde.

– Analiza inspektora je nesumnjivo pokazala da je zagađenje vezano za postojeću deponiju „Šišeta“, jer su uzorci uzimani na 300 metara ispod deponije, a i po tome koje hemijske supstance su prisutne u povećanim količinama vidi se da je uzrok deponija – kazao je ministar Slobodan Janković, koji dodaje da su se učesnici sastanka složili da je jedini rješenje ovog problema izgradnja sanitarne deponije „Trešnjica“. Zatraženo je da općina Goražde dostavi informaciju u kojoj je fazi projekt izgradnje nove deponije na Trešnjici, s obzirom na to da je sporazum o njenoj izgradnji potpisan u septembru prošle godine.

S obzirom na to da je dokazano prisustvo teških metala u životnoj sredini i da oni imaju ogroman uticaj na zdravlje ljudi i okolinu, u slučaju duže izloženosti može doći do hroničnih posljedica, prije svega po zdravlje djece, u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim gastrointestinalni trakt, na centralni nervni sistem, a znamo da su teški metali i kancerogeni. Prisustvo teških metala može da bude preko vode, vazduha i tla, da se zadrži u zemljištu i da putem lanca ishrane dospijeva u ljudski organizam – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.

Ona je preporučila građanima koji žive na ugroženom području da se pridržavaju pojačanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite, te da vodu iz potoka ne koriste za navodnjavanje ili u druge svrhe.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se