Gozbe u Parlamentu BiH na račun poreznih obveznika: Na meniju lešo teletina, begova čorba, orada i kotleti

Skoro dva miliona maraka godišnje se potroši na reprezentacije u 74 bh. institucije. Način trošenja često je na meti kritika revizora, koji stalno upozoravaju na netransparentnost. U Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH odnedavno je na snazi novi Pravilnik o reprezentaciji, shodno kojem se zvaničnicima PSBiH dostavlja mjesečni pregled troškova koje su napravili čašćavajući goste.

Šarena dolma

No, iz pregleda tih troškova za maj, a u koji je „Avaz“ imao uvid, tek je vidljivo šta se i u kojim količinama te po kojoj cijeni jelo i pilo u restoranu Parlamenta, a na teret budžeta. Dokument ne otkriva ko je bio u gostima našim parlamentarcima.

Pravo da mjesečno u zgradi PSBiH potroše po 500 KM na čašćavanje jelom i pićem imaju po tri člana Kolegija Predstavničkog doma (PD) i Doma naroda (DN). To je ukupno 3.000 KM na mjesečnom, a 36.000 KM na godišnjem nivou. Oni imaju pravo da isti iznos potroše i na eksternu reprezentaciju.

Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, u maju je potrošio 496,50 KM. Najveći dio tog novca otišao je na 301 kafu, 74 čaja i 99 mineralnih voda. Ne zna se broj gostiju koje je primio Softić.

Ognjen Tadić potrošio je 451 KM. Kod Tadića se, osim kafom i mineralnom vodom, gostilo i pilećim pečenjem, šarenom dolmom, biftekom, telećim kotletima, svinjskim vratom… Bariša Čolak (HDZ), predsjedavajući Doma naroda, u maju je na ime reprezentacije potrošio 413 KM, kafa i vode za 268 KM, a ostatak za pastrmku, lešo teletinu, teleće kotlete, bifteke…

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, za reprezentaciju u maju potrošio je 419,70 KM. Naručio je 183 kafe, 56 čajeva i 177 flašica vode.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za 385,40 KM naručivao je kafe, sokove te roštiljske kobasice, pastrmku, oradu, punjene lignje, begovu čorbu, teleće mišiće…

Kadun butići

Gosti Borjane Krišto, zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma, na račun poreznih obveznika za 358 KM, osim napitaka, gozbili su se uštipcima sa sirom, fileom oslića, pastrmkom, oradom, kadun butićima, telećim kotletima, francuskom salatom…

Grafika pokazuje ko je i koliko trošio na reprezentaciju

Pravo na reprezentaciju u iznosu od po 200 KM mjesečno imaju i predsjedavajući 11 stalnih komisija u oba doma Parlamenta te predsjedavajući šest zajedničkih komisija oba doma, a isti iznos na raspolaganju imaju i tri člana Kolegija Sekretarijata PSBiH.

Momčilo Novaković (NDP) potrošio je 179,60 KM prošlomjesečne reprezentacije. Nešto na napitke, a nešto i na ćureći stek, begovu čorbu, lešo teletinu… Đorđo Krčmar (SDS) gostio se za 124,90 KM povrćem na maslinovom ulju, pilećim i ćurećim mesom. Aleksandra Pandurević u maju je potrošila 107,40 KM, a iz računa se vidi da su na meniju bili punjena pileća prsa, piletina na pariski način, sarajevska čorba…

Najmanji račun zabilježen je kod predsjedavajućeg Komisije za ravnopravnost Mirsada Isakovića (SBB). On je u maju potrošio 6 KM – za dva kolača i dvije begove čorbe.

Ima i izuzetaka

Prema majskom izvještaju, ni marke iz budžeta za reprezentaciju nisu uzeli Damir Arnaut (SBB), Nikola Lovrinović (HDZ), Šemsudin Mehmedović (SDA), Predrag Kožul (HDZ) te Sead Kadić (SDA).

Ostala potrošnja u maju

  • 187 KM za reprezentaciju potrošila Dušanka Majkić (SNSD)
  • 165,40 KM za reprezentaciju potrošio Sifet Podžić (DF)
  • 163 KM za reprezentaciju potrošio Nikola Špirić (SNSD)
  • 159,10 KM za reprezentaciju potrošio Nebojša Radmanović (SNSD)
  • 95,30 KM za reprezentaciju potrošio Borislav Bojić (SDS)
  • 74,40 KM za reprezentaciju potrošio Halid Genjac (SDA)
  • 36,90 KM za reprezentaciju potrošila Ljilja Zovko (HDZ)

UKRUG

Cijena kafe u Parlamentu BiH je 80 feninga. Porcija telećeg pečenja košta 5,50 KM. U parlamentarnom restoranu, uz izuzetno niske cijene, jedino su nešto više one pastrmke, koja po kilogramu iznosi 22 KM, ili orade, koja košta po kilogramu 38 KM.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se