Gradonačelnik Fazlić o KFW-u, bespravnoj gradnji, BBI Centru i novim savjetnicima

IZVORabc.ba

Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik Fazlić govorio je o uvijek aktuelnom Projektu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (KFW) i asfaltiranju gradskih ulica.

“Činjenica je da imamo ponovna kopanja u nekim ulicama koje su i naizgled bile završene, ali radi se o tome da je na određenim mjestima potrebno postojeću kanalizacionu mrežu priključiti na novoizgrađenu, što nije bilo tehnički izvodivo da se uradi odmah prilikom izgradnje nove mreže. Također, na nekim mjestima je nadzorni organ naložio uklanjanje nedostataka nastalih prilikom izvođenja radova, ali kašnjenje imamo i zbog radova koje vrše javna preduzeća BH Telecom i Elektroprivreda. Ocijenili smo da je bolje sačekati petnaestak dana da BH Telecom i Elektroprivreda polože svoje instalacije nego da kasnije budemo prinuđeni izdati im dozvole da kopaju nakon asfaltiranja. Ulice u kojima se završe radovi odmah se asfaltiraju, sutra je na redu je Ulica Nositelja hrvatskog trolista a zatim Mušanović mahala“ – kazao je gradonačelnik Fazlić, istaknuvši da JU Zavod za prostorno uređenje grada Bihaća odmah po završetku radova od strane Euroasfalta, BH Telecoma i Elektrodistribucije odmah pristupa asfaltiranju ulica u kojima su zemljani radovi završeni.

Na novinarsko pitanje oko uklanjanja bespravno izgrađenih katova u centru grada, gradonačelnik Fazlić kazao je da je istekao rok koji je nadležna inspekcija odredila vlasnicima za usklađivanje za prostornim planom, te da sljedi zaključak kojim će biti određen rok za dobrovoljno ili prisilno rušenje tih katova.

“U međuvremenu pristigla je i vijećnička inicijativa za izmjene prostorno-urbanističkog projekta centra grada kako bi se isti uskladio sa postojećim stanjem. Ja sam tu inicijativu odbio, a ista će se naći i pred Gradskim vijećem” – rekao je Fazlić.

Gradonačelnik je odgovorio i na pitanje novinara u kojoj je fazi procedura oko izrade urbanističkog projekta za BBI galeriju Bihać.

“Što se tiče statusa projekta BBI Centra, tu smo nažalost u malom kašnjenju zbog odabira nosioca izrade urbanističkog projekata. Imali smo intenciju da to radi Kantonalni urbanistički zavod, ali smo tu imali različita tumačenja i da bi izbjegli svaku mogućnost da prekršimo zakon, raspisali smo tender i ovih dana izabrali nosioca izrade, a radi se o firmi IPSA koja će krenuti u izradu projekta čim prođe rok žalbe“ – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Novinare je interesovao stav gradonačelnika vezan za nedavno angažiranje dvojice saradnika u Kabinetu na volonterskoj osnovi, što je gradonačelnik Fazlić ocijenio kao novu praksu koju će i u narednom periodu realizirati kroz angažovanje još nekih saradnika bez ikakve naknade.

“Ja sam već ranije rekao da neću imenovati više profesionalnih savjetnika i ostajem pri tome, ali ću angažovati ljude, dokazane stručnjake iz različitih oblasti koji su izrazili želju i volju da pomognu svome gradu i da to rade na volonterskoj bazi. To sam i učinio kroz angažovanje Hasana Hromadžića i Irfana Hošića, za sport i kulturu. Ovu priliku koristim i da pozovem sve stručnjake iz različitih oblasti koji žele i misle da mogu pomoći ovom gradu i to žele uraditi besplatno, da se jave i pomognu meni i gradskoj upravi kroz svoj rad i savjetovanje” – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kada je u pitanju rad bihaćkih javnih kuhinja, gradonačelnik Fazlić kazao je da su sredstva planirana u budžetu za operativni rad ove dvije kuhinje prebačena već ranije ove godine, a da će za iznos od 50.000 KM predložiti Gradskom vijeću program utroška koji će sadržavati tačne potrebe javnih kuhinja za namirnicama kako se ta sredstva ne bi trošila za operativne troškove, već konkretno za nabavku hrane.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se