Gradonačelnik i vijećnici dolaze na proteste u Sarajevo ako se ne riješi problem smještaja migranata u Bihaću

IZVORklix.ba

Imajuću u vidu činjenicu da je Grad Bihać od prvog dana pojave problema u vezi s ilegalnim migrantima pokazao visok stepen humanosti i tolerancije, bez prisustva bilo kakvog oblika mržnje i ksenofobije, no da je rapidnim rastom broja ilegalnih migranata grad doveden u situaciju s kojom se više ne može samostalno nositi, Gradsko vijeće Bihaća danas je na vanrednoj sjednici donijelo nekoliko zaključaka u cilju rješavanje migrantske krize.

U prvom redu, zatražili su od nadležnih državnih organa i institucija da uspostave intenzivnu saradnju sa nadležnim organima i institucijama susjednih zemalja i Evropske unije radi koordinacije i kreiranja zajedničkog strateškog pristupa i pomoći u rješavanju problema ilegalnih migranata.

Urgentno rješavanje pitanja smještaja migranata

“Traži se od Ministarstva sigurnosti BiH da u skladu sa svojim nadležnostima, hitno, u roku od 7 dana od dana donošenja ovog Zaključka, odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata koja će biti pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH, u suprotnom će svi vijećnici Gradskog vijeća zajedno sa gradonačelnikom svoje nezadovoljstvo iskazati protestom pred službenim prostorijama Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH”, navodi se u Zaključku koji je danas Vijeće jednoglasno usvojilo.

U svom obraćanju vijećnicima gradonačelnik Šuhret Fazlić rekao je da je Bihać otvoren grad u kojem nema mjesta za ksenofobiju, rasizam i mržnju prema migrantima koji su na putu ka boljem životu došli do Bihaća. On je vijećnike hronološki upoznao sa aktivnostima koje je Grad Bihać zajedno sa Crvenim križom Bihać poduzeo nakon dolaska prvih migranata u Bihać, zahvalivši se još jednom volonterima i aktivistima Crvenog križa Bihać na svemu što su učinili prema zbrinjavanju migranata u Bihaću.

“Mi sa ove sjednice šaljemo poruku državnim institucijama da konačno počnu da se bave ovim problemom, za koji su i zakonom nadležni. Osnovni problem je ignorisanje nadležnih državnih institucija i zbog toga danas imamo ovu situaciju. Želim da vas informišem da sam oformio i tim koji bi trebao sagledati kolika je ekonomska šteta koju grad trpi zbog ove situacije i ubrzo ću iznijeti i podatke o štetama”, kazao je Fazlić, osudivši sve ksenofobične i neprimjerne izjave i komentare prema migrantima.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić vijećnicima je predočio sigurnosno stanje na području grada u svijetlu boravka migranata, kazavši da je do sada evidentirano osam krivičnih slučajeva koje su počinili migranti na području grada Bihaća.

“Kriza sa migrantima koja je pogodila grad Bihać i Općinu Velika Kladuša rezultirala je time da mi na osnovu prikupljenih podataka u ove dvije lokalne zajednice imamo registrovano skoro 3.500 migranata. Stoga mi moramo poslati jasnu poruku prema Ministarstvu sigurnosti BiH i nadležnima da je ova situacija izuzetno složena i ima elemente prave krize, ali krize u ove dvije lokalne zajednice. Građane pozivam da prijave sve nezakonitosti ili prekršaje, ali isto tako poručujem da ćemo i pored svih ovih problema i dalje održavati javni red i mir i sigurnost građana Bihaća, Velike Kladuše i ostalih općina u Kantonu. Imamo u narednim danima sastanke koji bi trebali osigurati podršku od strane FUP-a, a istovremeno se nadam da ćemo oko 60 migranata koji su registrovani počinioci krivičnih djela izmjestiti u Salakovac u zatvoreni dio”, kazao je Ramić, najavivši i uvođenje biometrijske kontrole migranata.

Crveni križ Bihać: “1.025 migranata boravi u Đačkom domu, do 1. jula imamo hrane”

Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog križa Bihać u svom obraćanju osvrnuo se na aktivnosti koje ova organizacija provodi kako bi, prema posljednjim pokazateljima, nahranila i zbrinula 1.025 migranata koji borave na lokalitetu Đačkog doma.

“Mi nećemo odustati od ovog humanog posla, ali sami ne možemo podnijeti teret brige o ovim ljudima koje je igra sudbine donijela u naš grad. Stoga i sa ove govornice apel i poziv nadležnim institucijama da pomognu Crveni križ Bihaća kako bi smo i dalje vodili brigu o migrantima. Ukoliko ova pomoć izostane, mi imamo resursa do 1. jula da svoju misiju odradimo i poslije toga ne znam ko će ove ljude hraniti”, kazao je Budimlić.

U svojim zaključcima, gradski vijećnici danas su zatražili i od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK, pod čijom nadležnosti se nalaze Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja, da u skladu sa svojim nadležnostima nastave pružati zdravstvenu zaštitu ilegalnim migrantima i vršiti nadzor i kontrolu opasnosti po zdravlje građana Bihaća i Unsko sanskog kantona.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, pak, zatraženo je da se ilegalni migranti koji borave na području Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona tretiraju jednako kao i građani Grada Bihaća i USK, u smislu primjene Zakona o javnom redu i miru, Zakona o javnom okupljanju i drugih važećih propisa, te da osigura materijalno-tehnička sredstva, dovoljan broj i stalno prisustvo pripadnika policije radi prevencije neželjenih događaja i osjećaja sigurnosti građana Bihaća, posebno u centru grada i pograničnim mjesnim zajednicama.

Gradonačelniku Šuhretu Fazliću Gradsko vijeće je naložilo da nastavi redovnu isplatu budžetskih sredstava namijenjenih za osnovnu djelatnost i funkcionisanje Crvenog križa grada Bihaća, a od međunarodnih organizacija koje su se uključile u rješavanje problema vezanih za ilegalne migrante na području Grada Bihaća (IOM, UNHCR, ECHO), da djeluju u smjeru jačanja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija, javnih preduzeća i ustanova koje su se od prvog dana suočile sa ovim problemom i čiji kapaciteti su na izmaku.

Od gradonačelnika je također zatraženo da formira ekspertnu komisiju koja će razraditi model i doći do egzaktnih pokazatelja o štetama koje Grad Bihać trpi kao posljedicu prisustva velikog broja ilegalnih migranata na području Grada Bihaća, te da o rezultatima rada te komisije izvijesti Gradsko vijeće.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se