12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

Grenland / Ledenjaci bi se mogli otapati brže nego što se očekivalo

Tri najveća ledenjaka na Grenlandu koji sadrže toliko vode da bi nivo mora mogao porasti za više od metra, mogli bi se otapati brže nego se to slutilo u najcrnjim predviđanjima, pokazuje studija objavljena u utorak.

Autori studije objavljene u Nature Communicationsu koristili su se starim snimkama i mnogim drugim podacima kako bi procijenili koliko je leda nestalo u 20. stoljeću na tim trima ledenjacima, Jakobshavn Isbraeu, Kangerlussuagu i Helheimu.

Procijenili su da je ledenjak Jakobshavn Isbrae od 1880. do 2012. izgubio više od 1500 milijarda tona leda, a Kangerlussuag i Helheim 1381, odnosno 31 milijardu tona od 1900. do 2012.

Zbog tog otapanja nivo okeana se dosad podigao za više od 8 milimetara, napisali su, a prenosi 24sata.hr.

“Historijska mjerenja u 19. i u 20. stoljeću mogla bi pružiti važne informacije koje mogu znatno poboljšati naša predviđanja”, rekao je za francusku novinsku agenciju Shfaqat Abbas Khan s tehničkog univerziteta u Danskoj, istaknuvši da su fotografije snimljene prije ere satelita isto tako važne za procjenu otapanja leda u prošlosti.

UN-ovi stručnjaci za klimu (GIEC) ocjenjuju da bi se zbog otapanja leda, bilo s ledenjaka, bilo s ledenih kapa, nivo mora do kraja stoljeća mogao podići za 30 do 110 cm, ovisno o nivou emisije stakleničkih plinova.

Video / Fenomen na Grenlandu: “Za samo pet sati, jezera više nije bilo. Nestalo je…”
Po klimatskim modelima koji simuliraju najcrnji scenarij, tri spomenuta grenlandska ledenjaka mogla bi pridonijeti tome da nivo okeana do 2100. poraste za 9,1 do 14,9 mm.

No studija objavljena u utorak ističe da je taj scenarij predviđao četverostruko veći porast temperature u 20. stoljeću u kojemu su se ti ledenjaci već otopili toliko da se nivo okeana podigla za 8 mm.

“Najcrnji scenarij je podcijenjen. U slučaju tri proučavana ledenjaka gubitak leda mogao bi biti tri do četiri puta veći nego što se predviđalo”, istaknuo je Khan.

Studija objavljena u septembru časopisu Nature zaključila je da bi se od 2000. do 2100. ledena kapa na Grenlandu mogla smanjiti za 36.000 milijarda tona nastave li se emisije CO2 ovim ritmom, zbog čega bi se nivo okeana mogla podići za 10 cm, prenosi 24sata.hr.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se