GS Bihać: Žaljenje zbog nastupa i riječi izgovorenih od strane visoke državne delegacije RS-a

Građanski savez Bihać oštro osuđuje zloupotrebu i manipuliranje žrtavama fašizma zarad izazivanja međuetničkih i političkih tenzija od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom posjete stratištu Garavice u Bihaću.

Neosporna činjenica je da su ustaške vlasti izvršile zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima sa šireg bihaćkog područja. Spomen park Garavice proglašen za nacionalni spomenik BiH, svjedoči o tome i opominje da nam se fašizam više nikada ne smije desiti i zahvaljujući antifašističkoj opredijeljenosti građana Bihaća sačuvan je i u proteklom ratu. Jedina oštećenja koja su pretrpjeli spomenici na Garavicama jesu ona od srpsko-agresorskih granata kojima je gađan Bihać i Garavice u ratu 1992.

– 1995. godine. Stoga, ovaj spomen park nikako ne smije biti poprište skupljanja političkih poena, niti poligon za retoriku koja izazivanja međunacionalne, međuetničke ili međureligijske sukobe.

Građanski savez Bihać izražava žaljenje zbog nastupa i riječi izgovorenih od strane visoke državne delegacije RS-a, na čelu sa Miloradom Dodikom. Oštro osuđujemo medijski prilog novinske agencije Srna i ostalih medija koji su došli u pratnji Dodikove delegacije iz manjeg bh. entiteta, koji svjsno u konotaciju sa ovim događajem stavljaju i događaje iz proteklog rata, kako bi se po ko zna koji put pokušala izravnati odgovornost i opravdati strašna nedjela koja su srpske vojne i paravojne formacije činile na ovom, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Suludo je što se Milorad Dodik tek u 2017. godini dosjetio da posjeti Garavice i to u brzinskoj helikopterskoj posjeti i još jednom pokazao kako žrtve vlastitog naroda koristiti u političke svhe trošeći pritom enormnu količinu javnog novca istog tog naroda.

Građanski savez Bihać smatra nemprimjerenim što zvanične institucije sa područja Unsko-sanskog kantona i javnost nisu bili obaviješteni o prisustvu predsjednika RS obilježavanju stradanja Srba, Jevreja i Roma u II sv. ratu na Garavicama, ali istovremeno pozivamo građane svih narodnosti i nacionalnost da ne nasjedaju na politiku konflikta koju nam već 20 godina nameću isti političari.

Građanski savez Bihać

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se