Naslovnica MAGAZIN Gutanje velikih tableta ili kapsula može nositi veliki rizik za starije osobe...

Gutanje velikih tableta ili kapsula može nositi veliki rizik za starije osobe Gutanje velikih tableta i dodataka prehrani može biti bilo kome teško, ali nova istraživanja otkrivaju da mogu predstavljati potencijalno veliki rizik za starije osobe.

0

Studija Agencije za hranu i lijekove SAD-a utvrdila je da je između 2006. i 2015. godine gotovo 4.000 ljudi imalo problema s gutanjem dodataka prehrani, što je bilo dovoljno ozbiljno za prijavu ljekaru. Tri osobe su umrle nakon što su se ugušile, a više od tri četvrtine problema s gutanjem pojavilo se kod osoba starijih od 65 godina.

“Stariji pacijenti se suočavaju sa stvarnom dilemom kada je u pitanju vaganje rizika i koristi od uzimanja vitaminskih dodataka. S jedne strane, znamo da uzimanje odgovarajuće količine suplemenata poput kalcija i vitamina može dovesti do aktivnijeg života starijih osoba. Međutim, stvarni unos tih dodataka može povećati uobičajenu opasnost, odnosno gušenje i aspiraciju”, rekla je specijalistica gerijatrijske urgentne medicine Teresa Amato.

Prethodno istraživanje u časopisu Dysphagia procijenilo je da 15 posto starijih osoba ima problema s gutanjem. Mišići u grlu mogu s godinama izgubiti masu i oslabiti u funkcioniranju, baš kao što to mogu i mišići u ostalim dijelovima tijela.

Najnovija studija, koju je vodila Cecile Punzalan iz FDA-e, a objavljena je kao članak u Annals of Internal Medicine, posebno se osvrnula na probleme povezane s uzimanjem dodataka prehrani. Tokom deset godina prijavljeno je gotovo 21.000 problema s dodacima. Blizu 4.000 bilo je povezano s gutanjem.

Samo žene su prijavile gotovo 86 posto problema s gutanjem suplemenata, piše Health24. Gušenje je bio najčešći problem, tj. čini 86 posto svih slučajeva. Većina prijavljenih problema s gutanjem bila je povezana s uzimanjem multivitamina 73 posto, dok je dodatnih 17 posto bilo uzimanje dodataka kalcija.

Interesantno je da je prosječna dužina pilula bila 19,3 milimetra, otprilike tri četvrtine inča. Za referencu, FDA preporučuje da generički proizvodi ne prelaze 17 milimetara, a 22 milimetra je predloženo kao granica.

“Gušenje je moguće spriječiti. Mnogo je razumnih rješenja za potrošače koji mogu imati poteškoće s gutanjem prehrambenih dodataka”, kazala je istraživačica Andrea Wong.

Wong je predložila da odrasli razgovaraju sa svojim ljekarom ili farmaceutom ako imaju problema s gutanjem suplemenata. Moguće su alternative pilulama poput tekućina, guma, otopina ili praškova. Međutim, navela je da je potrebno još istraživanja kako bi se naučile vrste i količine dodataka koji su povezani s problemima gutanja.

Ukoliko imate problema s uzimanjem dodataka, izbjegavajte uzimanje nekoliko tableta odjednom, izbjegavajte velike tablete ili kapsule, progutajte suplemente i druge tablete ili kapsule s puno vode ili druge tekućine te raspravite o mogućim poteškoćama sa svojim ljekarom ili farmaceutom.