9.5 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Hašim Tači danas prvi put pred sudom u Hagu

IZVORavaz.ba

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) danas će se prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Tači je nakon hapšenja u Prištini i transportovanja u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio da bude ispitan prije utorka, 10. novembra, navodi se u dokumetaciji suda, ali se ne precizira iz kojih razloga. Sud mu je tu molbu uslišio, prenose kosovski mediji.

Tačija će pred sudom zastupati advokat Denis Hoper, koji je već podnio određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva.

Izjašnjavanje o krivici
Također, kako prenose mediji, Tači će zatražiti da se brani sa slobode putem video konferencijske veze, uz određenu kauciju.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom u 15 sati, Tačiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nakon toga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Tači može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Sudski fotograf
Na početku ovog ročišta sudski fotograf imat će pravo da ga uslika na optuženičkoj klupi, a javnost će ročište moći da prati online preko sajta Specijalizovanih vijeća.

Danas će se pre Tačija prvi put pred sudom pojaviti Jakup Krasnići, koji je uhapšen dan ranije i prebačen u Hag, a Kadri Veselji i Redžep Seljimi u utorak u prepodnevnom i popodnevnom terminu.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se