Herenda već lociran, slijedi li hapšenje i izručenje BiH? – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/290516/herenda-vec-lociran-slijedi-li-hapsenje-i-izrucenje-bih#sthash.kAPiB8fj.dpuf

Nedžad Herenda, bivši pripadnik parapolicijske jedinice „Ševe“, za kojim je Interpol, po zahtjevu Suda BiH, prekjučer zvanično objavio crvenu međunarodnu potjernicu, mogao bi vrlo brzo biti uhapšen, nezvanično saznaje „Avaz“. Kako nam je preneseno, još ranije je utvrđena njegova lokacija prebivališta u Groningenu, u Holandiji.

Ubrzana procedura

Herendu su domaće i strane obavještajne strukture godinama pratile i, kako saznajemo nezvanično, objavljena potjernica samo je ubrzala proceduru njegovog hapšenja i izručenja BiH. No, još nije precizno utvrđeno ima li Herenda državljanstvo Holandije, u kojoj živi već dvije decenije, kako bi njegova ekstradicija nakon hapšenja bila i moguća.

Prema nezvaničnim informacijama „Avaza“, Herenda nije državljanin Holandije, a pojedinci još špekuliraju da on uživa određenu međunarodnu zaštitu kako bi svjedočio u Hagu u pojedinim predmetima.

No, i da ima holandsko državljanstvo, to ne sprečava Holandiju da omogući da Herenda uz međunarodnu pravnu pomoć svjedoči u Sudu BiH i kaže sve što zanima bh. pravosuđe, i to ne samo u slučaju Velikog parka, za šta ga sumnjiči Tužilaštvo BiH.

Dolazak Herende u BiH, kako tvrde naši izvori, važan je i jer se tiče istraga o političkim ubistvima koja su pripadnici „Ševa“ počinili po naredbi tadašnjeg političkog vrha.

Herenda, koji je na kraju i sam bio žrtva pripadnika ove jedinice, tako bi uskoro mogao postati ključni svjedok u predmetu koji se odnosi na likvidaciju Nedžada Ugljena, nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID). Godinama se spominje i njegova uloga u predmetu „Atentat na porodicu Halilović“.

Ovaj predmet ponovo je formiran u Tužilaštvu BiH, a saznajemo da je postupajuća tužiteljica Merisa Nurkić, dok istragu vodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Nove okolnosti

Upravo su sve ove okolnosti, nastale dolaskom novih čelnika u Tužilaštvo i Sud BiH, koji su odlučili pokrenuti predmete političkih ubistava s mrtve tačke, ozbiljno zabrinule pojedine pripadnike bošnjačkog političkog vrha. Strepnja od izručenja Herende BiH tim je veća jer bi on vrlo brzo mogao postati neugodan svjedok za državnu bošnjačku mafiju koja je sve znala, a godinama štiti izvršioce i ključne nalogodavce.

 

Tomić: Herenda se boji za svoju sigurnost

 Tomić: Sve prijavio Tužilaštvu i SIPA-i

Advokat Duško Tomić rekao je jučer za naš list da mu se prije nekoliko dana javio Herendin prijatelj iz Amsterdama, jer „Herenda želi da ga Tomić zastupa pred bh. pravosuđem“. No, Tomić kaže da mu je ova osoba kazala i da je „Herenda spreman na predaju, ali da strahuje za svoju sigurnost“.

– Rekao sam i da ću ga rado braniti, ali ja to ne mogu garantirati. To mora garantirati država BiH. Sve sam to prijavio Tužilaštvu BiH i SIPA-i. Jer, osoba koja me zvala tvrdi da se Herenda boji da bi u Sarajevu mogao biti otrovan. Mislim da Herenda mora biti amnestiran kako bi bio samo svjedok – rekao je Tomić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se