Naslovnica BiH Heroj koji je spasio život Mimi: Morao sam mu se odužiti Poznati...

Heroj koji je spasio život Mimi: Morao sam mu se odužiti Poznati novinar Mimo Šahinpašić dobio je životnu bitku. Nakon što mu je prije sedam dana drugi put transplantiran bubreg, Mimo čeka povratak u svoje Sarajevo i susret s najmilijima.

0

Prije 21 godinu doživio sam povredu i trebala mi je pomoć za transplantaciju rožnjače. Najprije sam operisan u BiH, a kasnije i u Italiji. Iako se prvobitno činilo da je sve prošlo dobro, moji problemi tek su počeli. Dobio sam infekciju i potpuno oslijepio. S obzirom na to da nisam imao dovoljno novca za retransplantaciju, obratio sam se Mimi i uz pomoć „Otvorene mreže“ 15. jula 2015. sam operisan. To je moj novi rođendan – priča Nedžad.

U međuvremenu se i Mimo našao u problemima. Transplantirani bubreg prestajao je funkcionirati, a retransplantacija je bila jedina opcija.

– Kada sam čuo da je bolestan, prvo sam razmišljao kako da mu pomognem. Kako toliko novca nisam imao, javio sam mu se i kazao: „Idemo da ti spasim život.“ On je meni pomogao kada je meni bilo potrebno i jednostavno sam osjećao želju da mu uzvratim na isti način. Hvala Bogu, sve je proteklo u najboljem redu – ispričao je Omerspahić.

On se nakon zahvata osjeća dobro, a bolnicu je napustio u ponedjeljak.

– Gledao sam nalaze, ljekari mi kažu da je sve u redu. Veoma brzo vraćam se u Sarajevo – dodao je mladi Sarajlija.

Veliki stres

Na kraju je cijelu priču okrenuo na šalu, svojstvenu dvojici navijača velikih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara. Dok je Mimo navijač „Plavih“ s Grbavice, Nedžad je pristalica FK Sarajevo.

– Ja sam vatreni hordaš, Mimo navija za Želju, ali mi smo svi braća iz istog grada. To je meni sve potpuno normalno. Čujem se redovno s njim. On je doživio veliki stres pa emotivno reaguje kada se čuje s porodicom i prijateljima. Mjesec dana nije vidio porodicu – dodaje Omerspahić.

Mimo napustio bolnicu

Mimo Šahinpašić jučer popodne napustio je Klinički centar u Grenoblu i smjestio se u hotel gdje će se oporavljati.

– Sretan sam. U naredni četvrtak slijećem u Sarajevo. Jedva čekam da vidim porodicu – javio nam je Mimo.

Iako su ljekari prognozirali da će dvije sedmice nakon zahvata biti u bolnici, njegovo odlično zdravstveno stanje, nasreću, pokazalo je da je put oporavka brži.