-0.2 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

HIRURZI U ŠOKU: Čovjeku izrastao “đavolji” rog…(VIDEO)

Da, dobro ste pročitali.

Pet godina mu je iz glave rastao rog koji je postajao vremenom sve veći, a tek nakon nekog vremena je počeo dovoljno da smeta, da čak ni frizura nije mogla da ga spasi.Šjam je povrijedio glavu (prije tih pet godina) nakon čega je kvrga počela da raste. U početku ga je ignorisao, jer nije izazivao nelagodu.

Kada se kvržica stvrdnula i počela da raste dalje, otišao je u bolnicu u Sagaru.

 

U medicinskom smislu, ova vrsta rijetkog rasta naziva se lojni rog (đavolji rog). Kako se rog sastoji od keratina, istog materijala koji se nalazi u noktima, rog se obično može ukloniti sterilnim brijačem. Međutim, osnovno stanje će i dalje morati da se liječi.

Lojni rogovi su pretežno benigne lezije, ali uvijek treba imati na umu mogućnost nastanka malignog potencijala.

Tretmani se razlikuju, ali mogu uključivati operaciju, zračnu terapiju i hemoterapiju. Neposredno nakon uklanjanja, na ranu je kalemljena koža koja je sada potpuno zarastala.

Hirurzi su pomoću britve uklonili rog i morat će da liječe osnovni uzrok kako bi se spriječili da se vrati u budućnosti.

Šjam je proveo deset dana u bolnici oporavljajući se od operacije, a biopsija izrasline potvrdila je da je u pitanju benigno oboljenje.

Istraživači vjeruju da zračenje i sunčeva svjetlost mogu pokrenuti reaktivaciju jer se tumori obično pojavljuju na dijelovima tijela izloženim suncu.

Đavolji rogovi “mogu se pojaviti na licu, ušima, rukama, nožnim prstima i u rijetkim slučajevima – na intimnim dijelovima”.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se