Historijski čin: Američki kongres opozvao Trampa, odluku o smjeni donosi Senat

IZVORAvaz.ba

Nakon više od šest sati rasprave američki Predstavnički dom izglasao je opoziv predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump).

Zastupnici su većinom glasova izglasali da je kriv po obje tačke za koje se tereti.

Za zloputrebu položaja glasalo je 230 kongresmena, dok je 197 glasalo protiv. Dvojica članova Demokratske stranke također nisu podržala “impičment”.

Za drugu tačku optužnice je glasalo 229 kongresmena, a 198 je bilo protiv. Tri člana Demokratske stranke nisu podržala opoziv.

Zastupnici su, kako je prenio CNN, uglavnom glasali po partijskoj liniji, odnosno demokrati su bili “za” opoziv dok su republikanci glasali “protiv”.

Ipak, da bi predsjednik Tramp bio razriješen dužnosti konačnu odluku donijet će američki Senat. Kako se očekuje, Senat će o opozivu Donalda Trampa raspravljati u januaru.

Treba istaći i da je predsjednik Tramp postao treći američki predsjednik koji je opozvan. Prethodno se to desilo Endrju Džonsonu (Andrew Johnson) zbog podrivanja odredbi o rasnoj ravnopravnosti, nekoliko godina nakon što je ukinuto ropstvo u SAD, a nakon njega i Bilu Klintonu koji je opozvan po optužbi za laganje Velikoj poroti i opstrukciji pravde u čuvenom slučaju nedoličnog seksualnog odnosa sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski.

Inače, odmah po odluci o opozivu predsjednika Trampa stigla je i reakcija iz Bijele kuće: Ovo je jedna od najsramnijih političkih epizoda u historiji naše nacije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se