13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Hoće li danas CIK poništiti izbore u Srebrenici?

Danas će biti održana sjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a između ostalog će se razmatrati opcija poništavanja izbora u Srebrenici.

– Na osnovu svih dosadašnjih prikupljenih dokaza, i na osnovu dokaza koji će tek doći, vrlo je moguće da Centralna izborna komisija BiH poništi i ponovi izbore u Srebrenici, kazao je za član CIK-a Suad Arnautović.

Zbog izbora u Srebrenici je intervenirala i SIPA, uslijedilla su hapšenja zbog izbornih prevara, a u intervjuu za Oslobođenje Arnautović je potvrdio da je ovoj osnovnoj izbornoj jedinici, pored još nekih, došlo je do više povreda pravila izbornog procesa i povreda biračkog prava.

– O tome je CIKBiH upoznat iz nekoliko službenih izvora. Iz dokumentacije kojom raspolažemo, odnosno iz stanja spisa nepobitno je da je u ovom konkretnom slučaju došlo do takvih povreda pravila izbornog procesa da to obvezuje CIKBiH da pravovremeno, na bazi utvrđenih činjenica i Zakonom utvrđene prvostepene nadležnosti, donese adekvatnu odluku, kazao je Arnautović za Oslobođenje.

Poništavanje izbora traže i iz Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” koja je uputila veliki broj prigovora na zloupotrebu glasačkog prava, ilegalno prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu, a najviše u Srbiji, malverzacije u vezi s ličnim kartama.

I brojna Udruženja porodica žrtava uputile su pismo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine s molbom da ponište i ponove nepravedne izbore u Srebrenici.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se