Naslovnica USK Hoće li štrajk biti okončan sudskim zabranama? Kantonalno pravobranilaštvo Općinskom sudu Bihać...

Hoće li štrajk biti okončan sudskim zabranama? Kantonalno pravobranilaštvo Općinskom sudu Bihać je krajem prošle sedmice uputilo dvije tužbe protiv dva sindikata prosvjetnih radnika u Krajini.

0

Jedna tužba je podnesena protiv Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a u petak, te je danas i dostavljena Sindikatu, na koju oni trebaju dati odgovor u narednim danima. Druga tužba, ona protiv Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a, vraćena je Kantonalnom pravobranilaštvu zbog greške u naslovaljavanju tuženog, odnosno pogrešnog naziva tuženog sindikata.

Nije novina da su se u Vladi USK-a odlučili na ovaj korak, jer kako su izjavljivali prošle sedmice , udovoljeno je svakom zahtjevu sindikalista, osim onog da se pri prijemu i bodovanju novih uposlenika ne poštuje prednost članova boračkih populacija.

U međuvremenu, na terenu ništa novo. I dalje pet osnovnih i jedna srednja škola u USK-a ne poštuju Odluku o štrajku, dok četiri škole djelimično rade. Kako je i najavljeno na press konferenciji predstavnika sindikata, 11.septembra sve osnovne i srednje škole u Federaciji BiH će u znak potpore štrajkačima u USK-a, održati štrajk upozorenja.

Podsjećanja radi, nije ovo prvi put da se vlasti odluče na sudsku zabranu štrajka, desilo se to i prije četiri godine, kada je premijer bio Izudin Saračević. Tada je sudskim putem završen generalni štrajk krajiškom obrazovanju. Da li će i sada biti tako?