Naslovnica BiH Hoće li vlast u Sarajevu uspjeti ublažiti finansijski udar na građane zbog...

Hoće li vlast u Sarajevu uspjeti ublažiti finansijski udar na građane zbog cijene plina

0

Za prvi dan ove radne sedmice zakazana je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zbog najavljenog poskupljenja plina, a o istoj temi će govoriti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Hitna sjednica Vlade KS je sazvana s obzirom na to da nije postignut dogovor s predstavnicima Federacije BiH u vezi s poskupljenjem gasa. Kolegij je zadužio Vladu KS da pripremi detaljnu informaciju o mogućim posljedicama poskupljenja gasa na privredu i građanstvo.

U razgovoru za Klix.ba predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković osvrnuo se i na poskupljenje plina kojim će na udaru biti najviše stanovnici ovog kantona te je najavio pomoć.

Konaković obećao pomoć

“Neka sredstva ćemo izdvojiti da bismo ublažili ovaj ‘napad’ federalnog nivoa vlasti na građane Kantona Sarajevo kroz cijenu plina. Dakle, ovu nekorektnost BH-Gasa i federalnog ministarstva pokrit ćemo dijelom iz rebalansa budžeta”, rekao je Konaković govoreći o korekcijama kantonalnog budžeta.

Vlada KS treba predložiti i mjere kako bi se ublažio finansijski udar i zaštitili svi oni koji će biti pogođeni ovim poskupljenjem.

Najava o poskupljenju plina, koje će najviše pogoditi Sarajevo, dovela je krajem maja za isti pregovarački sto predstavnike Federalne vlade i BH-Gasa, s jedne strane, i predstavnike Vlade Kantona Sarajevo s druge.

Tada su donesena tri zaključka: postizanje dogovora o načinu zatvaranja ruskog duga, zatim da Vlada FBiH neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane i da će dvije strane nastaviti da se dogovaraju kako bi našle rješenje za građane i poslovnu zajednicu.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je 25. aprila dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena je viša za 0,640 KM po standardnom kubnom metru, a u tu cijenu nije uračunat PDV.

Šta je uzrok poskupljenju

Kako je tada saopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama.

Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno
mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

Građani, ali i mnoge bh. političke stranke osudile su odluku o poskupljenju plina te pozvale da se ista povuče kako građani ne bi ispaštali.