Hrvatska aktuelizirala gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

– Priča o  odlagalištu nuklearnog otpada u općini Dvor u susjednoj Republici Hrvatskoj ponovo je  aktuelizirana. Podsjetimo , odlagalište na Trgovskoj gori  izravno bi ugrozilo okoliš i opstanak ne samo tamošnjeg stanovništva, već i stanovnika bosanskohercegovačkih općina koje graniče sa Hrvatskom.

Sva nastojanja nevladinih organizacija, općinskih i kantonalnih vlasti i zastupnika na višim nivoima vlasti da se ovaj proces zaustavi nisu  urodila plodom.

Kako je, prema direktivi EU, Hrvatska obavezna odrediti lokaciju na kojoj će zbrinjavati svoj dio otpada iz nuklearne elektrane Krško, koju ima u suvlasništvu sa Slovenijom, a koja će se za nekoliko godina zatvoriti, priča o odlagalištu na Trgovskoj gori u općini Dvor ovaj put sve je ozbiljnija.

Bez obzira na protivljenje  domicilnog stanovništva, ali i stanovništva bh. općina na drugoj obali Une u ovom graničnom području ponovno je aktualizirana nakana da se odlagalište radioaktivnog otpada uspostavi. O tome je danas raspravljala radna grupa za praćenje uspostave ovog odlagališta, pri Ministarstvu građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK.

Podsjetimo, Ministarstvo je ranije uputilo deklaraciju usvojenu od strane Vlade i Skupštine USK o protivljenju gradnji bilo kakvog odlagališta u ovom području, jer bi to imalo nesagledive ekološke posljedice. Sve to pokazalo se nedovoljnim, jer se problem mora rješavati na nivou država.

Na sastanku radne grupe  rečeno je da će se insistirati kod  Državne regulatorne agencije  za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH da se brzu i adekvatnu reakciju Vlasti BiH, kako bi se namjera Hrvatske o gradnji odlagališta osujetila.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se