Hrvatska razvija poljoprivredu sredstvima evropskih fondova

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju odrazio se na sve sektore privrede, posebno na poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Portparolka Ministarstva poljoprivrede Hrvatske Leticija Hrenković izjavila je da je pomak napravljen u određenim granama poljoprivrede, a sredstva evropskog fonda IPARD pomogla su razvoj poljoprivrednih gazdinstava, konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i dostizanje nivoa razvijenosti Evropske unije.

U proteklom šestogodišnjem razdoblju iskorištenost samog programa i sredstava programa IPARD čija implementacija je završena 31. decembra 2016. godine  je 62 posto od ukupno 182 miliona eura.

-Mogli smo i bolje, ali ovo je bila dobra priprema za novo razdoblje i Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj u kojem kao država članica imamo deset puta više novca na raspolaganju. Radi se o 337 miliona eura godišnje što je ogroman prostor za napredak  jer je Hrvatskoj dostupno gotovo 2,5 milijarde evra iz ovog fonda od 2014. do 2020. godine, kaže Hrenković.

Zahvaljujući  IPARD-u  pojednostavljena je procedura za dobijanje sredstva.

-Prije ulaska u Evropsku uniju bilo je 200  vrsta potpora godišnje koje su bile isplaćivane više puta tokom godine,a sada je novi elektronski sistem u kojem imamo jedan jedinstven zahtjev godišnje na kojem se navodi zemlja,stoka i svi resursi, pojasnila je portparolka Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

U Upisniku poljoprivrednih domaćinstava RH nalazi se 170.000 domaćinstava, od kojih su 96 posto obiteljska poljoprivedna imanja sa prosječno pet hektara.Oko 100. 000 njih dobija poticaj.

U skladu sa perspektivama zajedničke evropske poljoprivredne politike, Hrvatska će u narednom periodu koristiti sredstva Evropskog fonda za ruralni razvoj putem različitih vrsta mjera.

– Mi smo krenuli sa velikim investicijskim mjerama, ali i manjim koje su se na terenu pokazale puno boljim.Jedna od njih je mjera za mlade od 18 do 40 godina kojima dajemo 50.000 eura da naprave projekat kojim će unaprijediti svoje gospodarstvo, rekla je Hrenković.

Agrarom se u Hrvatskoj bavi oko 10 posto mladih od ukupnog broja poljoprivrednika i pokušavaju pokrenuti razvoj ove grane privrede,posebno ekološke proizvodnje.

Predsjednik Udruženja mladih poljoprivrednika Hrvatske (HUMP)  Jan Marinas izjavio je da poljoprivredu vidi kao savršenu granu za zapošljavanje mladih.Ovo Udruženje je član Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika od 2011. godine.

– Učestvujemo u raznim Odborima u Briselu,poput Odbora za ruralni razvoj i Odbora za povrće, utičemo na donošenje regulative u Evropskoj uniji, kaže Marinas. Ključna promjena koju primjećuje nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju je mnogo više sredstava Evropske unije,ali i veća kontrola korištenja tog novca.

Govoreći o iskustvima Hrvatske u korištenju sredstava evropskih fondova stručnjak u oblasti poljoprivrede u Hrvatskoj Milan Božić ističe da je za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji poput Bosne i Hercegovine, neophodno da se poljoprivredni proizvođači pripreme u pogledu upoznavanja sa pravilima i izradom projektnih prijedloga, a da vlasti trebaju da imaju odgovoran odnos prema ovoj oblasti.

– U pogledu donošenja ključnih odluka u vezi sa strateškim okvirom i osnivanjem agencije za IPARD i administrativne strukture u BiH se dosta kasni, iako kod samih poljoprivrednika postoji spremnost da koriste sredstva evropskih fondova, rekao je Božić.

Ulaskom zemlje u Evropsku uniju i kod korištenja sredstava evropskih fondova dolazi do značajnih promjena.

-Ovo bi države koje su kandidati za članstvo trebale ozbiljno shvatiti i na tome raditi jer će se vjerovatno susretati sa istim ili sličnim problemima kao što je imala Hrvatska, poručila je Ariana Vela, vodeća stručnjakinja za EU fondove u Hrvatskoj dodajući da se  to posebno odnosi na pravila i tumačenje evropskog zakonodavstva i potreban broj stručnih timova kako bi ostvarili što veći stepen iskorištenosti EU  fondova.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se