12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

Hrvatska uvodi gašenje ili “smanjenje rasvjete” tri sata tokom noći

U Hrvatskoj sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti gašenje rasvjete, odnosno odrediti od kad do kad će se noću vanjska rasvjeta gasiti ili smanjiti barem na 50 posto.
Gašenje svjetla je određeno Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sistemima koji je provedbeni akt lani donesenog Zakona o zaštiti od svjetlosnog zagađenja.

Gradovi i općine tako sad moraju Planom rasvjete definisati početak gašenja rasvjete pri čemu odstupanje može biti maksimalno do jednog sata u odnosu na sredinu noći. A noć prema pravilniku predstavlja period od zalaska sunca do zore.

Pravila o glašenju rasvjete

Pri tome, svjetla moraju biti ugašena najmanje tri sata, a smanjenje ili gašenje rasvjete može se odrediti i prije početka gašenja.

U ruralnim i urbanim područjima i područjima s ograničenom noćnom aktivnosti tokom gašenja većinu rasvjete treba ugasiti ili smanjiti u skladu sa opadanjem nivoa aktivnosti.

U građevinskim područjima naselja, rezidencijalnim zonama, industrijskim i trgovačkim zonama te na saobraćajnoj infrastrukturi vanjska rasvjeta može se ugasiti ili smanjiti u skladu sa opadanjem nivoa aktivnosti.

U urbanim područjima komercijalnog karaktera s visokim nivoom noćne aktivnosti tokom svjetlosne pauze rasvjeta se može smanjiti.

Pravilnikom je određeno da se intenzitet dekorativne rasvjete mora smanjiti za najmanje 50 posto početnog intenziteta ili ugasiti, a isto se odnosi i na rasvjete oglasnih ploča dok se krajobrazna rasvjeta mora ugasiti. Obavezno je i gašenje rasvjete na rekreacijskim sportskim površinama i igralištima. Oglasne ploče površine veće od 20 kubnih metara moraju biti isključene za vrijeme gašenja.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se