Htjela je u Njemačku, ali…: “NEMA VEZE, FAMILIJO MOJA, JA ĆU SPAVATI NA PODU”

Svoje iskustvo objavila je jedna djevojka u grupi na društvenim merežama koja okuplja one koji žele na rad u inozemstvu.

“Samo ti završi školu i napravi pasoš, odma te ‘tetka, striko, amidža, ujko, dajdža, materina strina, rodica po ocu, kćerka djedove kone’ vodi sebi u svijet.

“Nemaš ti tu, sine, budućnosti nikakve, vidiš da su svi bez posla.”
“Ja ću tebe spasit’!”
“Ja ne mogu zaboravit’ koliko sam pite pojela od tvoje mame.”

Završena škola, putovnica gotova, išla na tržnicu, kupila sebi malo robe od para što je mater u dnevnici zaradila da me može spremiti k’o čovjeka u svijet. Javljam svima da sam spremna.

Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera:

“Ma znaš sad je malo drugačije, nije k’o prije lako ni ovdje za pos’o.”
“Eto da si prije mjesec, ovdje tražili u jednom hotelu čistačicu, ali sad su popunjeni s osobljem.”
“Da je kao onda moglo bi, al’ sad svi traže jezik da se zna, ajd’ nauči njemački pa će tebe tetka pozvat’.”
“Ima u jednom selu traže da se štala čisti, al’ ne bih ja tebe tu, žao mi te… Sačekaj još malo, bit će možda nešto.”
“Evo ovdje traže na poljoprivredi al’ nemaju smještaj. Ja bi tebe kod nas, al’ znaš da moja djeca ne mogu ni jedno s drugim pa svatko u svoju sobu voli mir.”
“Znaš rode i ja ću možda ostat’ bez posla, sad je i ovdje zavladala ona kriza pa ne znam ni ja kako ću se za sebe izborit’.”

Nema veze, familijo moja… Hvala vam na pokušajima! Razumijem’ ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, haj’te meni u Bosnu. Ovdje trenutno traže u rudniku, a dobra je i plaća, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme. I u trgovini traže, možda i tetka uspije nać’ što, ima iskustva.

Ne brinite za smještaj, ja ću spavati na podu, a vi možete na kauč kojeg nam je susjed dao, razvlači se, ima mjesta za vas! Nećete biti gladni. Znate, moja mama još uvijek radi one iste pite koje su vas othranile kao i mene!

Ako Vam još nekako mogu pomoći samo recite, nekako se osjećam ‘dužna’ što ste makar ‘pokušali’ meni pomoći! Hvala Vam do neba, Bog će Vam vratit”…’, opisala je djevojka svoje iskustvo a prenosi Croexpress.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se