Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Huawei potvrdio kako 19. septembra predstavlja novi model Mate 30

Huawei potvrdio kako 19. septembra predstavlja novi model Mate 30

0
U kratkom videu na Twitteru kineski tehno gigant najavio je dolazak njegovog sljedećeg pametnog uređaja.

“Odbrojavanje počinje danas”, piše Huawei.

Iako bi prilikom predstavljanja novih modela najveći interes trebao vladati za specifikacije uređaja, ovaj put gotovo sva pažnja usmjerena je na sporove između Huawei i Googlea, odnosno brigu kako će kineska kompanija funkcionirati bez Googleovih aplikacija.

Već ranije je najavljeno kako će se Huawei suočiti sa svojom prvom velikom blokadom prilikom lansiranja modela Mate 30 koji neće imati dozvolu za Googleove aplikacije.

Novi model i dalje će pokretati Android, ali Google je potvrdio da Mate 30 i Mate 30 Pro neće biti u mogućnosti isporučivati Googleove aplikacije.

Huawei već razvija svoju alternativu Play Storeu, a nedavno je predstavio i svoj operativni sistem HarmonyOS na koji će njegovi korisnici moći preći kada izgube pristup američkom softveru.

Inače, Huawei Mate 30 pokreće Kirin 990 procesor koji će Huawei predstaviti ove sedmice na IFA sajmu u Berlinu. Neprovjerene informacije kažu da će Mate 30 Pro sadržavati veliku četverostruku kameru i zaslon s ekstremno zakrivljenim rubovima.