7.2 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021
Array

I u Republici Srpskoj razmatraju mogućnost uvođenja VPT pravila

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić (SNSD) je potvrdio za Srnu da se u ovom entitetu razmatra mogućnost uvođenje pravila “vakcinisan, testiran, prebolio” (VPT) u cilju smanjivanja broj zaraženih koronavirusom.

“Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva. Svjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema”, ukazao je Šeranić.

Naglasio da će eventuala odluka o uvođenju Covid propusnica, kao i svih drugih protupidemijskih mjera, biti donesena u okviru entitetskog Štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola koronavirusa u Republici Srpskoj”, mišljenja je Šeranić.

Prema njegovim riječima, kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave se prepreke za širenje virusa i stvara sigurno okruženje. U fokusu ovih mjera, kako je izjavio, treba da bude poruka da su vakcine dokazano sigurne i učinkovite i da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

“Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv koronavirusa”, naglasio je.

Šeranić je napomenuo da je vakcina najbolje oružje za uspostavljanje kontrole nad pandemijom. Pozvao je građane Republike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine.

“Domovi zdravlja moraju da se više angažuju kako bi svaki građanin u Republici Srpskoj dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi”, zaključio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je jučer, 18. decembra, odlučila da pravilo “vakcinisan, prebolio, testiran” (VPT) bude na snazi od 20. decembra. Ono će se odnositi na sve uposlene u zdravstvenom i socijalnom sektoru te javnoj upravi općinske, kantonalne i entitetske vlasti. Poslodavci će odlučivati kako postupiti prema onima koji ne budu poštivali ovo pravilo.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se