0.8 C
Bihać
Srijeda, 19 Januara, 2022

I UNHCR potvrdio: Hrvatska vraća migrante u BiH

Nakon Sjeverne Makedonije, BiH je zemlja u koju je došlo najviše migranata na Balkanu
Kroz BiH su u proteklih godinu dana prošla ili su u njoj ostala 13.294 migranta, objavljeno je u najnovijem izvještaju Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija, koji je objavljen prije nekoliko dana.

Uprkos tako visokim brojevima, u proteklu godinu dana samo je njih 95 izrazilo namjeru da podnese zahtjev za azil u BiH.

Osim toga, prema podacima UNHCR-a, u BiH je registrovano čak 136 djece bez pratnje, odnosno bez roditelja ili staratelja.

Gledano po mjesecima, najviše novih dolazaka u BiH je bilo u julu, odnosno njih 2.236, što je približno kao i prošle godine u tom mjesecu. Iz podataka je vidljivo da je broj novih migranata u BiH postepeno rastao od januara, kada ih je bilo 714, do jula, nakon čega je ponovo počeo blago da opada. Već u februaru taj broj je prešao hiljadu i od tada je postepeno rastao.

Ne računajući Sjevernu Makedoniju, upravo je kroz BiH najviše migranata prošlo na putu ka zapadnoj Evropi, koja je uglavnom cilj većine. U Sjevernu Makedoniju su u proteklih godinu dana ušla ili u njoj odranije boravila 15.442 migranta, a razumno je pretpostaviti da je najveći dio njih do zapadne Evrope pokušao proći preko teritorije BiH.

To se može zaključiti i iz podatka da je u Srbiji u istom periodu registrovano 9.154 migranta, od kojih je bar dio ušao s teritorije Sjeverne Makedonije. Naredna je Albanija, s ukupnim brojem novopridošlih migranata 8.221, a za pretpostaviti je i da je najveći dio njih ušao na teritoriju BiH. Kroz Crnu Goru je prošlo 2.760 migranata, a kroz Kosovo 1.091.

Prema podacima UNHCR-a, migranti su u BiH ulazili preko Srbije i Crne Gore, a BiH je u te zemlje vraćala dio onih koji su prešli teritoriju.

Iz BiH migranti uglavnom ulaze u Hrvatsku, a podaci UNHCR-a govore da je Hrvatska veliki dio tih ljudi vratila u BiH, što se poklapa s brojnim medijskim izvještajima o ponekad nasilnom prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH od hrvatskih policajaca.

Najviše novopridošlih migranata je u Srbiji na koju otpada 6.228 migranta, ili oko 58 posto. BiH je na drugom mjestu sa 3.769 migranta, ili oko 35 posto. Na ostale zemlje otpada između jedan i dva posto novopridošlih.

U BiH je najviše registrovano Avganistanaca, Sirijaca i Iranaca, koji predstavljaju inače najbrojniju grupu onih koji se u Evropu prebacuju preko našeg regiona.

Sudeći prema pojačanom prlivu migranata u Evropu preko teritorije Bjelorusije u proteklih mjesec do dva, za očekivati je da bi pritisak na zapadnobalkanske zemlje u manjoj mjeri mogao oslabiti ako se kriza na poljsko-bjeloruskoj granici produži, pisu Nezavisne.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se