Iako imaju najveće prihode u BiH: Šokantni podaci o visini plaća u tržnim centrima u Krajini

PIŠE: KRAJINA.BA

Nakon što je poslovni portal Akta.ba objavio vijest o „top 10 firmi sa najvećim prihodima i dobiti u 2016.godini u Bosni i Hercegovini“ u redakciju našeg portala obratila se grupa zaposlenih u tržnim centrima u Unsko sanskom kantonu, kojima je info portal KRAJINA.BA u nekoliko navrata njihova obraćanja objavljivao.
Pismo uposlenih u jednom trgovačkom centru u Krajini, prenosimo u cjelosti:

Objavljivanje vijesti o top 10 firmi sa najvećim prihodima i dobiti u 2016.godini u Bosni i Hercegovini, na ljestvici na kojoj se nalaze i dva tržna centra „Bingo“ d.o.o.. Tuzla i „Konzum“ d.o.o. Sarajevo, moramo istaći da su ovo tačni podaci i nas zaposlene u tržnim centrima podatak uopće nije iznenadio.
Ovaj podatak iznenadio je sve one koji nisu imali priliku „robovati“ poslu u ovim tržnim centrima preko 50 sati sedmično pod vrlo teškim uslovima, uz najminimalnije plaće u BiH.

Zbog čega bi objavljeni podatak bio bombastičan, ukoliko se ne dovede u vezu sa naknadom za obavljeni rad radnika zaposlenih u ovim centrima. Upravo zbog toga ukazujemo da je u „Bingu“ za mjesec april radnicima isplaćena plaća u iznosu od između 380,00 -390,00 KM, koji iznos predstavlja niži iznos od zakonom i kolektivnim ugovorom dozvoljenog iznosa minimalne plaće. Postavlja se pitanje da li je S OBZIROM NA OVAJ PODATAK čudno da se pomenuto društvo nalazi na drugom mjestu na ljestvici.
Identična situacija je kod zaposlenih u „Konzum“ d.o.o. Sarajevo, Robot d.o.o. Sarajevo i dr.

Dokaz tačnosti ovih navoda proizilazi iz objavljenih primanja jednog od zaposlenih:

Ovo je rad kod privatnika, ili kako ga popularno političari nazivaju realni sektor, za razliku od rada naših inspektora, koji u ovoj oblasti predstavljaju slijepce bez vodiča, čije izvještaje naša Vlada i Skupština većinom glasova prihvata i nagrađuje iste za posao koji obavljaju.
Tako inspektor u kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona ima plaću ČETIRI PUTA VEĆU NEGO zaposleni u tržnim centrima:

Osnovica za plaću 315,00 KM x 4,30 (koeficijent za plaću) +20% dodatak za inspektore, glavne inspektore i direktore inspekcijskih tijela =1633.50 KM.
Ovom prilikom zanemarit ćemo prava na naknadu za topli obrok 160,00 KM +regres 50% prosječne plate u FBiH + nakande prevoza.

Koeficijenti za plaću kantonalnih inspektora

Ovom prilikom postavljamo pitanje Vladi USK i Kantonalnoj inspekciji USK, da li mogu objaviti TOP listu sa najvećim ličnim primanjima zaposlenih u Vladi i Kantonalnoj inspekciji, kako bi se ista uporedila sa platama zaposlenih u tržnim centrima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se