Naslovnica USK Ibro iz Velike Kladuše u Sudu BiH negirao optužbe za terorizam

Ibro iz Velike Kladuše u Sudu BiH negirao optužbe za terorizam

0

Ibro Ćufurović negirao je jutros u Sudu BiH krivicu po optužbama Tužilaštva BiH za terorizam i pridruživanje paravojnim formacijama u Siriji i Iraku.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužilo je Ćufurovića prije tri sedmice, a on se već tri mjeseca nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica.

On je krajem aprila deportiran iz Sirije u BiH.

Ćufurović se, podsjećamo, u Siriji vjenčao s Aminom Kečo, s kojom je dobio sina, a odbijao je saradnju s Tužilaštvom sve dok mu se porodica ne vrati u BiH. Čak je bilo govora da bi mogao postati svjedok pokajnik, ali do dogovora nikad nije došlo.

On se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio BiH te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritorij Sirije, gdje se pridružio strukturama Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

– Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20. aprila 2019., gdje je, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici ”Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u El-Aksa – stoji u optužnici