Ima li nade za bolje sutra?

Bosna i Hercegovina ima najveće poreze, najveće fiskalne i parafiskalne namete u Evropi i sad su u najavi novi nameti. Takvo stanje je uopće neodrživo. BiH je napustilo trajno više od 100.000 stanovnika, a našem državnom aparatu je najveći uspjeh povecanja poreza, uvođenje akciza, da se možemo više zadužiti, ali niko ne postavlja pitanje “ko će to vratiti”?!

Moramo uvesti minimalnu bruto plaću 1.200 KM koja se može maksimalno oporezovati do 30% po svim osnovama. U tom osnovu bi bilo besplatno zdravstveno osiguranje i minimalna osnova za penziono.

Mladi, školovani i obrazovani kadrovi odlaze, a oni sa minimalnim plaćama ostaju i plaćaju sve veće namete. Nije uspjeh kreditno se zadužiti i napraviti autoput koji nisu samo samoodrživi, napraviti termoelektranu koja će napraviti duplo skuplju električnu energiju od one na EU tržistu.

Najava novog oporezivanja je novi namet na realni sektor. U situaciji kad imao vise od 10 milijardi štednje na bankama, država hoće da tu štednju oporezuje. U isto vrijeme uzimaju se kineski krediti, EBRD, MMF, Svjetska baka i ostali krediti, a kao sigurnost da moužemo vratiti te kredite stranci traže da uvodimo akcize i raszne poreske namete pravdajući to agendum.

Odgovorno tvrdim da su nam nepotrebni svi ti silni krediti i da samo iskoristimo domaći kapital možemo vratiti sve kredite i ući u nove investicije.

Moramo shvatiti da ne postoji povoljan kredit i kada se država zadužuje, građani i privrednici će podnijeti najveći teret, jer će upravo oni otplaćivati sve nove i stare kredite kroz povećanje poreza i drugih raznih taksi te uvođenje novih nameta.

Kada nemate radna mjesta ili kada nemate novu ekonomsku vrijednost iz koje ćete vraćati kredit. Mladi odlaze a stari ostaju koji će po biološkom satu nestati, pa možemo zaključiti da u Bosni i Hercegovini jedino ostaju dugovi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se