Imate alergiju? Ova ljetnja hrana će je pogoršati 10 puta!

Ukoliko imate problem sa proletnom alergijom vjerovatno znate da postoje namirnice koje mogu da pomognu, ali i odmognu kada je ova neprijatno stanje u pitanju.

Polen nekada nije jedini krivac za alergijske reakcije. To može da bude i hrana, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine sprovedeno na 2.000 ispitanika.

Marlen Hočstraser iz Independent Allergy Nurse RN izjavila je da proteini u hrani mogu da izazovu sličnu reakciju kao polen.  Zato se preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, mesa, paradjza, pšenice, pšeničnih proizvoda i dinje.

Također se preporučuje se da se smanji unos alkohola – piva, vina i pića, koje u sebi sadrži histamin, hemikalije koja stvara reakciju. Ovu supstancu mogu da oslobode i pojedini slatkiši.

Simptome mogu da smanje namirnice, koje ublažavaju infekcije – šumsko voće, crveno grožđe, korenasto povrće, avokado i riba, posebno losos.  Djeca koja vrlo rano počnu da jedu ribu poslije su manje podložna alergijama. Povećanim unosom ribe izjednačava se odnos omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina u tijelu, pa se alergijski simptomi lakše podnose.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se