IN Memoriam – Admir Lješčanin 1968-2017

IN Memoriam – Admir Lješčanin 1968-2017

U Bihaću je 18.aprila 2017.godine preminuo  Admir Lješčanin, osnivač i direktor Centra za nezbrinutu djecu Duga u Kulen Vakufu. 

Admir Lješčanin rođen  je 14. decembra 1968. godine u Brčkom. Završio je Srednju građevinsku školu u Sarajevu 1986. godine. Od maja 1992. godine aktivno je uključen u odbranu BiH na području grada Brčko. Nakon pogibije dva  brata oslobođen je daljeg služenja u Armiji BiH.  U periodu od 1993. – 1998. godine boravi u Njemačkoj. Tokom boravka u Njemačkoj, u periodu od 1995. – 1998. godine zajedno sa prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Njemačke pokrenuo je i organizovao prikupljanje i transport humanitarne pomoći iz Njemačke za BiH. Od 1998. godine sa porodicom nastanjuje se u Bihaću. 2010. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Bihaću, a 2016. magistrirao je Menadžment i organizaciju na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu.  Admir Lješčanin aktivno je  govorio njemački jezik. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Admir Lješčanin sa grupom entuzijasta okupljenih u humanitarnoj organizaciji Schutzengel Gesucht iz Njemačke osnovao je i izgradio Centar za djecu bez roditeljskog staranja “Duga“, a prva djeca primljena su u novembru 1999. godine, kada je Centar Duga zvanično počeo sa svojim humanim radom. U Centru Duga u proteklih 17 godina boravilo je 281 dijete, uglavnom sa područja Unsko-sanskog kantona. Najveći broj djece je po rješenju Centra za socijalni rad prešlo na druge oblike zbrinjavanja kao što su povratak u biološku porodicu, usvajanje i smještaj u druge ustanove porodičnog tipa nakon što napune 6 godina starosti. Danas u Centru Duga boravi 22 djece. U Centru Duga radi i 20 zaposlenika uglavnom lokanih stanovnika Kulen Vakufa.

Samo zahvaljujući nesebičnom zalaganju i transparentnom radu upravo Admira Lješčanina, Centar Duga je opstao, jer se u kontinuitetu borio sa prije svega financijskom održivošću. Iako je njemačka humanitarna organizacija nastavila financirati Centar Duga, svoj  doprinos dali su i lokani i kantonalni nivo vlasti, ali kako se radi o štićenicima za koje u svakom momentu moraju biti obezbjeđeni ne samo njega i briga njegovateljica i odgajateljica, već i hrana, higijenske potrepštine i medicinska skrb prvenstveno pedijatra, financijskih sredstava nikad nije bilo dovoljno.

Kako bi osigurao donekle kontinuiran rad, pored navedenog, Centar Duga se financira i sredstvima prikupljenim na raznim humanitarnim akcijama koje se organiziraju u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, zatim postavljenim kasicama u poslovnim objektima i štampanjem kalendara i prazničnih čestitki. Kao posebnu aktivnost, ističemo osmišljenu Likovnu koloniju „Za djecu centra Duga“ Kulen Vakuf, koja je vremenom postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovoga tipa ne samo u Bihaću već i u Bosni i Hercegovini.

Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije, koja se održava već 15 godina zaredom i koja je poprimila međunarodni karakter, je u tome da umjetnici pored druženja i zajedničkog rada čine i značajnu humanitarnu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru Duga direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika. Naime, prikupljeni radovi se prvo izlažu u  galerijama, a zatim se nude u prodaji na nekoliko aukcija. Sav prikupljeni novac uplaćuje se na račun Centra Duga. 

Zahvaljujući istrajnom radu Admira Lješčanina, koji je od prvog dana obavljao nesebičnu dužnost direktora Centra Duga, iako se posljednjih 5 godina borio sa opakom bolešću, Centar Duga je izrastao u najsuvremeniju ustanovu ovakvog tipa u ovom dijelu Europe, koji pruža odgovarajuće životne uvjete i osigurava udobno i zdravo okruženje neophodno za normalan psiho-motorni razvoj djeteta.

Komemorativna sjednica povodom smrti Admira Lješčanina održati će se u petak 21.aprila 2017.godine  u 11:00 sati u sali Kulturnog centra u Bihaću. Posljednji ispraćaj rahmetli Admira Lješčanina biti će  ispred Kantonalne bolnice  isti dan u 14:15 sati, dok će se  dženaza  i ukop obaviti u 14:30sati na mezarju Humci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se