10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Incko s predsjednikom Austrije: Vlasti u BiH trebaju ubrzati tempo prijeko potrebnih reformi

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) danas se u Beču sastao sa predsjednikom Austrije Aleksanderom fon der Belenom (Alexander Van der Bellen). Visoki predstavnik je informirao austrijskog predsjednika o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i izazovima u vezi sa provedbom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Organi vlasti u BiH trebaju uložiti potrebne napore da se ubrza tempo prijeko potrebnih reformi. Izabrani zvaničnici i vlade se trebaju usredsrediti na politiku okrenutu prema budućnosti i na pitanja koja su važna za budućnost zemlje, kao što su evropske integracije, ekonomski rast, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije – izjavio je Incko, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost predsjedniku Austrije za stalnu podršku koju ta zemlja pruža Bosni i Hercegovini, kao i za podršku naporima međunarodne zajednice da se osigura provedba kako civilnih tako i vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Trenutno Austrija ima osmog komandanta misije EUFOR-a, generalmajora Aleksandera Placera (Alexander Platzer) i vodeća je država po broju vojnika angažiranih u mirovnoj misiji u BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se